"Ulice će danas biti bezbedne": Ana Brnabić dala zeleno svetlo za održavanje Prajd šetnje 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Izaslanik nemačke Vlade za pitanja LGBTIQ+ Sven Leman objavio je da je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla da će šetnja u okviru Prajda biti održana, ali i obezbeđena od strane policije.

Leman je tvitovao da je premijerka dala zeleno svetlo Paradi, te da je važno da ljudi iz cele Evrope podržavaju LGBT zajednicu u Srbiji.

Posle višenedeljnog intenzivnog međunarodnog pritiska, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da može da se nastavi Evroprajd marš, zakazan za danas u 17.00 časova.

Više desetina diplomata, poslanika u Evropskom parlamentu, evropskih i međunarodnih lidera pridružiće se hiljadama aktivista na putu od Narodne skupštine u Beogradu.

Ne očekuje se učešće premijerke Brnabić, koja je i sama lezbejka.

Premijerka je rekla da može da garantuje da će beogradske ulice danas popodne biti bezbedne.

Odgovarajući na vest, Kristine Garina, predsednica Evropskog udruženja organizatora ponosa koje licencira EuroPride, rekla je:

„Presrećni smo što je premijerka održala obećanje koje je dala 2019. da će podržati Evroprajd u Beogradu. EuroPride je proslava ljubavi, pokret za jednakost i deo globalne kampanje za ljudska prava. On oličava evropske vrednosti i nije pretnja nikome, a svakako ne Srbiji.

„Rezultat premijerkine izjave biće uspešan i siguran marš Evroprajda danas popodne. Govorila je o svom ponosu što se u Srbiji održava prvi Evroprajd van Evropskog ekonomskog prostora i nadamo se da će to biti demonstrirano na ulicama danas popodne.

„Ovo će zaista biti istorijski Evroprajd i najvažniji u našoj 30-godišnjoj istoriji.“

Podsećamo, ranije su nadležni odlučili da Evroprajda neće biti, a MUP je zabranio šetnju u okviru Parade, kao i šetnju za litije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari