Zabranjeno održavanje Prajd šetnje 17. septembra 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je danas održavanje šetnje u okviru Evroprajda, koja je trebalo da se održi 17. septembra, predavši organizatorima zvanično rešenje.

Beograd Prajd će iskoristiti sve raspoložive pravne mehanizme da opovrgne ovu odluku, navode iz ove nevladine organizacije koja je zvanićan organizator Evroprajda i obaveštavaju javnost da će uskoro imati više informacija.

Kako je javio N1, razlog je bezbednost, jer je za taj dan zakazan kontraskup i postoji opasnost od sukoba te dve grupe.

Jedan od organizatora Evroprajda, Goran Miletić, rekao je za Nova.rs da oni ne odustaju od šetnje.

“Mi smo 14:15 dobili obaveštenje od MUP da se ne dozvoljava šetnja i u rešenju je navedeno da je razlog zabrane bezbednost. To je sve što znamo trenutno. Naš pravni tim je već počeo da sprema žalbu policiju. U pitanju je ona prva žalba koja se podnosi u roku od 24 sata”, rekao je Miletić.

On je rekao da organizatori ne odustaju od šetnje bez obzira na sve.

“Šetnja mora da se desi i ne postoji nijedan razlog zabranu. Zabranjena je zapravo ruta kojom smo planirana šetnja, a ne sama šetnja”, rekao je on za Nova.rs.

Konferencija za novinare organizatora Evroprajda zakazana je u 17.30 sati u Beogradu.

Predrag Azdejković, gej aktivista, ističe za Danas da je tužan i razočaran odlukom MUP-a da zabrani Prajd šetnju, te dodaje da trenutno bira na koga sve da bude ljut.

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, smatra da je odluka MUP-a da zabrani Prajd neustavna što je Ustavni sud u četiri navrata već potvrdio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari