“Vulin nam je zabranom Prajda poručio da treba da padne krv da bismo slobodno šetali”: Neim Leo Beširi za Danas 1Naim Leo Beširi (Foto: Vesna Lalić / Nova.rs)

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, smatra da je odluka MUP-a da zabrani Prajd neustavna što je Ustavni sud u četiri navrata već potvrdio.

„Sud bi morao hitno da donese odluku da poništi rešenje policije, a vlada i organi reda moraju da nađu načina da zaštite mirne proteste u Srbiji. U suprotnom, vlast šalje poruku da su vandalizam, nasilje i pretnje nasiljem opravdano političko oruđe da se razračunavamo s neistomišljenicima. Vulin nam je ovom zabranom poručio da treba da padne krv da bismo slobodno šetali. Iako ovo nisu devedesete, sve su izgledi da je pretnja nasiljem dozvoljena litijašima, a da miranom skupu, koji je zakonom i ustavom zagarantovan nije poželjan. Sramota jedna za premijerku koja ništa nije uradila za građane iz sopstvene zajednice”, ukazuje Beširi za Danas.

Kako dodaje, što se tiče EU integracija, posle eventualno sprovedene zabrane Prajda, “o tome možemo da sanjamo”.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/da-sam-pripadnik-vecine-bilo-bi-me-sramota-da-zivim-u-drzavi-kojamiroljubivoj-manjini-zabranjuje-slobodu-kretanja-gej-aktivista-predrag-azdejkovic-za-danas/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari