Brnabić u Ženevi: NATO agresija na SRJ opasan presedan, mir zavisi od poštovanja međunarodnog prava 1Foto: RTS

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić učestvuje na 148. skupštini Interparlamentarne unije u Ženevi. Tema ovogodišnje skupštine je “Parlamentarna demokratija: izgradnja mostova za mir i razumevanje“.

Ana Brnabić je tom prilikom izjavila da je protivpravna agresija NATO-a na SRJ rezultirala naknadnim jednostranim proglašenjem nezavisnosti Prištine 2008, predstavljajući tako dalje kršenje međunarodnih normi, Povelje UN i Rezolucije 1244, prenosi RTS.

NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je počela na današnji dan pre 25 godina predstavlja oštar primer direktnog kršenja fundamentalnih principa i pravila međunarodnog prava, uključujući Povelju Ujedinjenih nacija i sve druge norme koje zabranjuju upotrebu sile, poručila je predsednica Skupštine Ana Brnabić u Ženevi na debati 148. Skupštine Interparlamentarne unije.

„Ovaj čin agresije na jednu suverenu zemlju koja nije kročila nogom na teritoriju druge zemlje, priznat čak i od NATO-a i njegovih članica kao nezakonit po međunarodnom pravu, ali paradoksalno smatran legitimnim, bio je jedan od najkritičnijih trenutaka u novijoj istoriji gde su se otvoreno kršile utvrđene norme međunarodnog prava“, rekla je Brnabićeva.

Ukazala je da je samovoljna upotreba oružane sile, bez izričitog odobrenja Saveta bezbednosti UN, osim pod strogo definisanim uslovima samoodbrane, što nije bio slučaj, nedvosmisleno zabranjena.

Otvorena Pandorina kutija

Predsednica Skupštine Ana Brnabić je rekla i da su akcije koje je NATO preduzeo protiv Savezne Republike Jugoslavije stvorile opasan presedan koji i dalje ugrožava poredak koji je uspostavljen Poveljom UN.

“Na prelazu vekova, protivpravna agresija NATO-a koja je nanela ogromnu patnju i razaranja moje zemlje, rezultirala je naknadnim jednostranim proglašenjem nezavisnosti Prištine 2008. predstavljajući tako dalje kršenje međunarodnih normi, Povelje UN i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Važno je naglasiti da ovi događaji predstavljaju otvaranje Pandorine kutije, oslobađajući dalekosežne posledice koje su se osećale daleko izvan naših granica u godinama i decenijama koje će uslediti“, dodala je Ana Brnabić.

Posledice se i danas osećaju

Istakla je da smo bez ikakve sumnje svedoci efekata i posledica tih katastrofalnih događaja koji se danas odvijaju u Evropi i šire.

„Svi širom sveta, bez obzira na njihovu veličinu i moć, moraju da čvrsto podržavaju principe međunarodnog prava, poštujući, pod bilo kojim okolnostima suverenitet i teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemlja, članica Ujedinjenih nacija, kao osnovni princip međunarodnog prava, negovanja dijaloga i saradnje koja je jedini put ka održivom miru i stabilnosti“, rekla je Ana Brnabić.

Navela je i da Srbi na Kosovu i Metohiji danas žive u teškim uslovima, kao i da je tokom protekle godine 13 odsto srpske populacije bilo prinuđeno da se iseli sa Kosova i Metohije.

Mir u svetu nikad nije bio krhkiji

Na početku obraćanja tokom 148. zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije u Ženevi poručila je da joj je velika čast što može prvi put da se obrati na jednom forumu sa tako dugom tradicijom i značajnom ulogom.

Podsetila je da je donedavno bila premijer Republike Srbije u tri mandata i navela da namerava da veštine i iskustvo iskoristi za jačanje i unapređenje parlamentarne demokratije širom sveta.

„Čvrsto verujem da su jednakost između naših zemalja, međusobno poštovanje i uvažavanje i slobodna razmena mišljenja apsolutni temelj međunarodnih odnosa. Mir… Čini se da mir u svetu nikada, u proteklih 80 godina, nije bio krhkiji nego danas. Zato treba da zapamtimo – mir zavisi od poštovanja međunarodnog prava. U nedostatku tog poštovanja, oni sa većom vojnom moći, ili oni koji imaju manje da izgube prevladavaju, vodeći svet u stalne ratove, gubitak života, i nestabilnost. Manje-više, nešto čemu danas sve češće prisustvujemo“, ukazala je Brnabićeva.

„Parlamentarna diplomatija oličava potencijal za izgradnju mostova tamo gde bi inače mogli da stoje zidovi. Negovanjem otvorene i iskrene komunikacije između nacija, možemo predvideti i rešiti sukobe pre nego što oni eskaliraju, obezbeđujući da se sačuva dostojanstvo svih država, naroda i građana“, zaključila je predsednica Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari