Brnabić: Ukidanje bezviznog režima Srbiji nije realno 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da bi ukidanje bezviznog režima građanima Srbije za putovanja u EU bilo bez presedana i da ne misli da realno postoji takva mogućnost.

Ne mislim da realno postoji takva mogućnost. To bi bilo bez presedana. To ne bi bilo u skladu sa evropskim vrednostima ni medjunarodnim pravom, tako da ne verujem da smo mi blizu toga, rekla je Brnabić novinarima na predstavljanju istraživanja Američke privredne komore o poslovnoj klimi u Srbiji i poverenju investitora.

Predstavnički dom holandskog parlamenta, kako su preneli beogradski mediji, usvojio je 8. decembra rezoluciju kojom poziva svoju vladu da se u Briselu založi za privremenu suspenziju bezviznog režima za Srbiju, ukoliko se Srbija ne usaglasi sa viznom i spoljnom politikom Evropske unije, odnosno ako ne uvede sankcije Rusiji.

Za eventualnu odluku o suspenziji bezviznog režima za neku od zemalja sa „bele šengenske liste“ potrebno je da Evropska komisija razmotri situaciju na terenu i da sačini preporuku a potom da za to glasa kvalifikovana većina zemalja članica EU.

„Međunarodna zajednica čuje Srbe samo kad su na barikadama, to nije fer“

Međunarodena zajednica kosovske Srbe čuje samo kada su na barikadama, što nije fer pristup, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić, uz ocenu da kriza na Kosovu može ugroziti strane investicije u Srbiji, nisku stopu nezaposlenosti, rast plata i penzija i infrastrukturne projekte.

Interes Beograda je da se očuva stabilnost na Kosovu, dok je ineteres kosovskog premijera Aljbina Kurtija izazivanje nestabilnosti, rekla je Brnabić.

Ona je izjavila da je broj napada na kosovske Srbe porastao za skoro 50 odsto od kada je Kurti na funkciji predsednika vlade.

Od Evropske unije i međunarodne zajednice očekujemo da se o tome jasno odredi. Sve bi bilo lakše i drugačije na Kosovu ako bi se implementirao Briselski sporazum o normalizaciji odnosa, rekla je Brnabić, uz ocenu da bi situacija bila mnogo stabilnija ukoliko bi se formirala Zajednica srpskih opština.

Brnabić je izjavila da je zgrožena i zgranuta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

To je samo jedan primer odnosa prema Srbima na Kosovu. Radi se o zastrašivanju Srba, kako bi ih isterali sa Kosova, rekla je Brnabić i uputila molbu EU „da reaguje“.

Pozivam Kfor i Euleks da rade svoj posao, koji sada ne obavljaju. Mi dajemo sve od sebe, dok se borimo za mir, izjavila je Brnabić, uz tvrdnju da bi sprovođenje Briselskog sporazuma dovelo do povlačenja Srba sa barikada i njihovog povratka u kosovske institucije.

Brnabić je izjavila danas da su politički odnosi Beograda sa Vašingtonom sve bolji.

Ima stvari o kojima se ne slažemo, ali je razumevanje sve veće, rekla je Ana Brnabić prilikom predstavljanja rezultata istraživanja Američke privredne komore o poslovnoj klimi i poverenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari