Brnabić: Vlada će nastaviti da podržava obnovu crkve u Mostaru 1Foto:Beta/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Beogradu s predstavnicima Srpskog udruženja „Prosvjeta“ iz Mostara koje se još od 1902. godine bavi kulturnim, prosvetnim, ekonomskim i naučno-istraživačkim radom u cilju čuvanja srpske kulture i istorije.

Na sastanku s predsednicom Upravnog odbora „Prosvjete“ Sanjom Bjelicom Šagovnović i sveštenikom Radivojem Kruljem, starešinom Saborne crkve i Arhijerejskim zamenikom episkopa Zahumsko-hercegovačkog SPC, Brnabić je čestitala predstavnicima Srba u Mostaru zbog dobrog rezultata na nedeljnim lokalnim izborima i izrazila zadovoljstvo što Srbi prvi put od 1990. godine imaju svoje predstavnike u tamošnjoj vlasti.

Vlada je u saopštenju prenela da su predstavnici „Prosvjete“ istakli da je Srbija pomogla mnogo projekata koji su bili od velikog značaja za njih, kao što su rasveta i asfaltiranje u selu Potoci s većinskim srpskim stanovništvom, obnova „Prosvetine“ škole srpskog jezika i kulture i priredjivanje Šantićevih večeri poezije i drugih kulturno-umetničkih priredbi.

„Kao jedan od najznačajnijih projekata prepoznata je Saborna crkva u Mostaru, koja je do izgradnje Hrama Svetog Save (u Beogradu) bila najveći pravoslavni hram na Balkanu“ – piše u saopštenju Vlade Srbije u kojem se navodi da je „ta crkva u ratu porušena do temelja, njena obnova započela je 2010. godine, a Republika Srbija je najveći donator“.

Dogovoreno je da će Vlada Srbije nastaviti da „podržava obnovu Saborne crkve u Mostaru koja ima veliki značaj za srpski narod ne samo u Mostaru, već u čitavoj Bosni i Hercegovini“, piše u saopštenju Vlade Srbije u kojem se zaključuje da je Brnabić „sa zadovoljstvom prihvatila poziv da u najskorijoj budućnosti poseti Mostar i srpsko udruženje ‘Prosvjeta’ „.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari