Ćamil Duraković: Državni vrh Srbije nepoželjan u Srebrenici

*Stav je većine porodica da prisustvo negatora genocida unosi nervozu i dolazi do skandala koji zasene ono što je nama svetije od bilo čega, a to je dženaza i komemoracija za žrtve genocida, kaže sagovornik Danasa
Načelnik opštine Srebrenica za Danas o zaključcima organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice zločina

Ostavite komentar


  1. Ćamilu se izgleda obradovalo onih 3 miliona evra iz bužeta Srbije koje je Vučko uplatio dotičnim, pa bi sad ponovo još 3 miliona. Lepa šargarepa. Hoće reprizu. A i sad su lokalni izbori u RS, pa nije na odmet da se digne malo temperatura i srebreničanima bošnjačke nacionalnosti svira na uvo…A kad oni prođu, ponovo o pomirenju i otvaranju ruke i ne pakosti. Stvarno je postalo krajnje degutantno kako se simbolički kapital golemog zločina i žrtava razvlači i zloupotrebljava za krajnje pragmatične političke svrhe. Ako naši žele da odaju počast Srebrenici, neka naprave spomenik u BGD i daju ime ulici…

  2. Da li će i 2 miliona eura, koji je Srebrenici dao taj isti državni vrh, biti vraćen kao nepoželjan, ili…?

  3. Neka odvoji sagovornik jedan pojam od drugog, pa neka se stvari dešavaju u različitim vremenima, kao što su se i zabranjeni napadi dešavali u različitim vremenima; ko je ono izlazio iz Srebrnice kad mu zeman nije bio. – Nadalje rizikujem objavljivanje komentara: neka Danas odabere sa kojeg će skupa izvetavati i od zvaničnika tražiti intervju.

  4. Koliko znam nije moguće dvojno državljanstvo građanima Bosne i Hercegovine i Srbije. Sada me interesuje kako je Zukorlić poslanik u Skupštini Srbije, a sada je i građanin Srebrenice (Bosne i Hercegovine) gde je upisan u birački spisak. Da bi bio upisan u birački spisak mora biti i državljanin BiH. Dakle, jedno drugo isključuje.Ili je on ličnost od posebnog interesa za Srbiju pa mu je i to dozvoljeno. Ostali gražani Srbije poreklom iz BiH da bi dobili državljanstvo Srbije prethodno su se morali odreći državljanstva BiH.

  5. Pa bilo bi u srpskom "interesu" da priznaju ono što nije, samo da bi dobili poziv od ovog gospodina i putujućeg društva koje je od Srebrenice napravilo dobru lukrativnu delatnost a zove se "Majke Srebrenice". Kakvi smo debili ne bi me čudilo da se ponovo pojavi neki "revolucionar" koji će da ode i "klekne", kako reče gospodin Gašić.

  6. Presudama Radosavu Krstiću i Radovanu Karadžiću Međunarodni sud u Hagu je presudio da se u Srebrenici dogodio genocod prema Bošnjacima. To ne može negirati ni veto Rusa u Savetu bezbednosti već to samo povećava gubljenje ugleda u svetu i Rusa i Srba koji negiraju genocid. Nekad je Dodik bio nada za pomirenje u BiH a sad se vidi u šta se izrodio. Normalno je što negiranje genocida iritira i demokratsku javnost u Srbiji i Srebreničane!

  7. Pare vam nisu "nepoželjne", licemeri jedni.
    Da ste pošteni, vratili bi 5 miliona eura gražana Srbije koje vam je neserećni Vučić dao da opere svoju radikalsku prošlost.

  8. Pa inspiratori i/ili organizatori srebrenickog genocida i ne treba tamo da idu.

  9. Realno,po komentarima se vidi da javnost u Srbiji nije obavjestena da Srbija duguje stanovnicima opstine Srebrenica vise od 30.Miliona eura,i da 2,3 ili 5 miliona nije nikakva pomoc nego dug drzave za stetu koju je nanijela za potrebe Hidrocentrale na Drini.

  10. Nesto se ne secam da smo ni prosle godine priznavali genocid ali su valjda mirisali 5miliona evra!

  11. Ne mogu da garantuju bezbednost Vucicu a predstavljaju se vec 25 godina kao da su oni zrtve. Sramota za njih.

  12. Čim je počela da provejava politika pomirenja odmah su reagovale neke ambasade, miriše mi na Amerikance!! Ne sviđa im se ovo što Vučić radi, a to je napredak i pomirenje čitavog Balkana!

  13. Zaista mi nije jasno kako je moguce da neki politicari ne zele dobre odnose u regionu.

  14. Koliko god se mi trudili da imamo dobre odnose i dobru sardnju sa svima, neki to očigledno ne žele.

  15. Zelimo ruku pomirenja,ali ako je vi ne zelite ni mi ni vi necemo da propadnemo.

  16. Ovakav stav je za svaku osudu. Umesto da se okrenu pomirenju, oni još prodobljuju mržnju među ljudima…

  17. Posteno sto su rekli da smo nepozeljni zbog nepriznavanja genocida, a kad su oni priznali genocid nad srpskim narodom.Au, hocemo li jednom staviti tacku na sve i krenuti iz pocetka, ili ce nam ratne sekire uvek visiti iznad glave.

  18. Ne mogu da verujem da pokušavaju od žrtve da naprave nasilnika i provokatora. Sve mi to liči na "tursku i američku kuhinju". Na kraju svi će oni doći da traže pomoć od nas.

  19. Ruka pomirenja im pruzena, kao gest prastanja i pomirenja izmirena im je obaveza Srbije iz doba prethodnih vlada, tad se nisu bunili i nismo im bili nepozeljni.Vuk dlaku menja ali cud nikad.

  20. Naš državni vrh je vrlo poželjan kad daje, finansira, donira u Srebrenici, a nepoželjan je na komemoraciji. Takvi su ovi u BIH, naše pare im ne smetaju!

  21. Oni u svojim glavama jos uvek ratuju, i ne mogu Vucicu da oproste njegovu velicinu coveka, vec ga mrze, sto je uradio nesto sto niko od njih nit bi smeo, nit bi hteo.

  22. Nije vam bilo nepoželjno da primite pare. Vučić se svim silama trudi da stabilnost u regionu bude na nivou, a sta BiH radi, opstruira. Drugo i ne znaju. Sramota njihova.

  23. Ko ih placa da destabilizuju region baš me interesuje. Oni misle ako su jednom izazvali nemire i mi smo naseli da ce to ponovo da im pođe za rukom.

  24. Uzalud trud našeg premijera ka pomirenju i saradnji kada očigledno neki to ne žele.

  25. Važno je da smo mi mirni po tom pitanju.Vreme će pokazati da će oni tražiti da mi dolazimo kod njih !

  26. Pošto ne mogu da utvrde ko su bili učesnici u kamenovanju premijera Srbije (ili su već utvrdili ali kriju informacije jer nas realno ne podnose), sada daju ovakve debilne izjave čisto da bi imali opravdanje zašto nismo poželjni.

  27. Da li bajni Duraković reče hoćeli vratiti srbiji 4 miliona evra jer ako smo nepoželjni onda ni naše pare nisu poželjne.Naučeni na dvostruke standarde moraće se poredeliti šta hoće.

  28. Cemu Durakovicu sad ovakve izjave. Kleo si se da ti je stalo do stabilizacije u regionu a pogotovu u Srebrenici. Oseca se da ti neko dahce za vrat i diktira sta da kazes. Ne brini Srbija je tu da pomogne, za nas su svi ratovi zavrseni.

  29. I ne treba da idu! Nasi politicari su se vise puta izvinjavali u nase, tako da ne vidim vise potrebu za time. Dosta je bilo. Neka se sad drugi izvinjavaju za sve stradale Srbe tokom tih ratova.

  30. Dok se vlast u Srbiji bori za regionalnu stabilnost i pomirenje , očigledno da drugoj strani to nije u interesu. Misle da će na taj način prikupiti političke poene…taktički skroz pogrešno!

  31. naravno sve po instrukcijama zapada kojima bas i neodgovara stabilnost regiona…

  32. treba da ih bude sramota, pa našu pomoć su oberučke primili, sad smo nepozeljni??

  33. Koliko god se premijer svojim postupcima prema susedima trudio da održi stabilnost u regionu to izgleda nije obostrano mišljenje naših suseda.I onda se opet neko pronađe da kritikuje ponašanje Srbije i premijera bez obzira što se Srbija uvek zalaže za mir.

  34. Vidim u komentarima da ljudi pominju različite cifre koju je vlada Srbije na, na Vučićev predlog donirala Srebrenici. Tačna cifra je 5 miliona evra. Slovima: pet miliona evra sram ih bilo!

  35. Nek prvo nadju ko je 2015. godine kamenovao premijera pa nek tek onda nesto pricaju, i nesto zabranjuju…

  36. Muslimani će opet najviše nadrljati jer slušaju Velikog brata. Ne shvataju da moramo sarađivati.

  37. Da se ne lazemo ovo nije delo Bosanaca ili Hrvata, ovo je delo Amerikanaca koji zele nestabilnost na Balkanu i generalno regionu, zato narodi Balkana moraju da se drze zajedno, ali kada Hrvati i Bosanci shvate neke stvari bice im kasno…

  38. Nadam se da ce biti pametniji od Amera koji ih po ko zna koji put kuskaju protiv Srbije i Vucica. Zapadnim centrima moci ne odgovara jak i stabilan Balkan.

  39. Ali samo slep covek ne bi primetio ovo prisustvo Amerikanaca na Balkanu, koliko god se Vucic trudio da sve bude u redu, ako ne moze da ukloni onda bar da smanji tu netrpeljivost medju zemljama Balkana, ali neko sa zapada pokusava to da unisti i samo doliva ulje na vatru. Zasto sam pominjao Amerikance, zato sto sve te negativne vibracije na Balkanu su jedan bod za njih jer mogu lakse da vrse uticaj na narode Balkana, zato treba podrzati Vucica u njegovoj ideji da pomiri narode regiona…

  40. Novac koji je država Srbija dala Srebrenici bio je poželjan. Možda ako Srbija uplati svih 5 miliona evra postane poželjna, nikad se ne zna šta se iza brega valja.

  41. Ovo je čisto maslo Amerike nakon organizovanja protesta u Beogradu sada su počeli da vrše destabilizaciju i regiona, nazivajući Vučića i njegove saradnike nepoželjnim gostima.

  42. Ovakav stav porodica žrtava zločina u Srebrenici ne doprinosi poboljšanju odnosa dva naroda. Ovo nikako nije dobro ni za Bošnjake ni za Srbe.

  43. Vucic hoce da budemo u dobrim odnosima sa svim zemljama a ostalim zemljama to ne odgovara, pa sta bre hocete onda od nas!!!!

  44. Ma da, nepozeljan, zar nije poenta otici i pruziti ruku, setite se poplava kada su narodi regiona saradjivali i kako su efikasni bili. Ujedinjeni Balkanci mogu sve, naravno to nekome odgovara, a nekome ne. Da, ciljam na Ameriku, zapad generalno. Vucic se trudi da stanje u regionu bude stabilno, ali to sve ide mnogo teze kada neka sila umesa prste…

  45. Ne razumem, prosle godine su bili dobrodosli i Vucic je prisustvoao, a sad ponovo nisu. Ovakvo neozbljno ponasanje ne vodi ne prilici upravnom organu jedne zemlje.

  46. Sada je verovatno jasno svima jasno ko je za saradnju, a ko za dalje produbljivanje krize.Srbija je nepozeljna i dalje i pored pruzene ruke pomirenja i odlaska u Srebrenicu,kamenonanja premijera itd.Sram moze biti ceo drzavni vrh Federacije BiH.

  47. Znači mi smo nepoželjni, ali naš novac nije!?! Sramota, kao i činjenica da još uvek nisu pronađeni počinioci, koji su pokušali da ubiju Vučića na komemoraciji u Potočarima!

  48. Ovakvu izjavu nisam očekivao. Hoće pomirenje i izvinjenje, a neće da prihvate, pa šta ima više tu da se kaže. Ako je moja pretpostavka tačna, onih par miliona evra, što je Srbija donirala, sigurno su nestali negde usput kod političara iz BiH, a narod koji je trebao to da dobije u Srebrenici je ostao kratkih rukava.

  49. Stvarno mi nije jasno kome toliko smeta Vučić koji se toliko zalaže za regionalnu stabilnost i pomirenje sa mnogim zemljama.

  50. Zalosno je sto uprkos velikom zalaganju drzave Srbije ka sto boljem odnosu sa susedima , postoje neki kojima nije cilj da se prevazidju sukobi iz proslosti.

  51. Državni vrh se ztrudi da uspostavi stabilnost i prijateljski odnos u regionu ali nekima to ne odgovara, što proizvodi njihovu sramotu!

  52. Vučić je prvi pružio ruku pomirenja i otišao da oda počast. Mogao je i glavu da ostavi tamo. I ništa. Izgleda da Amerikancima jedino valja kad se međusobno ubijamo.

  53. Nemoze se sa 3 4 ili 5 Milliona KM kupitit (zaborav ili oprost) od toga sto se ucinilo 11.7.1995
    Kakvo samo ponasanje pojedinaca ovdje u komentarima, bas da se najezis
    Sve pare svjeta nemogu vratiti zrtve (civile) srebrenice a i sire ne samo Bosance vec hrvate i srbe takoder
    To je cinjenica

  54. Ovim amerima nije dovoljno sto na istoku pale vatru, nego hoce i kod nas opet da izazivaju nestabilnost.

  55. Ako nisu pozeljni nije potrebno tamo da idu u Banja Luci su dobro dosli.

  56. Nikad drzavno rukovodstvo Srbije nije niti ce biti dobro dosao gost, svaki nas pokusaj da se odnosi normalizuju su samo uzaludni pokusaji. Oni teraju svoju politiku od koje ne odstupaju.

  57. I pored svih zalaganja premijera da se odrzi suzivot srpskog i bosnjackog naroda druga strana ovakvim izjavama samo unazadjuje odnose i steti interesima oba naroda.

  58. Ma koliko se trudili da ovim namestenim izjavama destabilizuju region, Vucic to nece dozvoliti, niti ce se bilo koji scenario iz proslosti ponoviti.

  59. Jeste ikada priznali zlocin u Bratuncu, uhapsili nekoga, osudili za taj monstruozni zlocin???

  60. A zasto istraga o atentatu nije sprovedena do kraja ili je i ona nepozeljna? I sta je sa 2 miliona evra, koliko znam taj isti državni vrh je dao Srebrenici novac?

  61. Хахахахах опет ћете ви доћи код Вучића и тражити помоћ!!!

  62. Dok se mi borimo za stabilnost i ocuvanje reda i mira u regionu,na Balkanu,drugi uopste ne mare za to.

  63. Ma koliko Vucic bio za mir i prosperitet,u regiji to ne zele ocigledno,za mene je ovo sok,pogotovo zbog cinjenice sto jos nisu otkrili ko su ti koji su hteli da ubiju Vucica.

  64. Sramota. Ma koliko se naša strana trudila uvek će biti onih kojima je nestabilnost u interesu

  65. Gospodin Duraković je explicitan i to je OK. Bolje je tako nego da se gosti kamenuju na mezarima. Večni mir svima koji su nestali na isti način u celoj BiH i na celom prostoru ex Yugoslavije. Svakom je svoja tuga i nesreća najveća.

  66. To je hvala coveku koji se maksimlano trudio da obezbedi mir i stabilnost u regionu? Mestane Potocara treba da bude sramota. Vucic je cak pomogao i finansijski, a oni se nimalo nisu potrudili da otkrij uko stoji iza proslogodisnjeg napada na naseg mandatara.

  67. Ocigledno je da je dirigent isti kao i za proslogodisnji incident. Silom se nista ne postize a Vuciceva politika mira i regionalne podrske,stabilnosti i saradnje je svima jasna. Kad ce dirigent da skine masku!?

  68. Da li Ameri trebaju da nam opet kroje sudbinu kao i pre 25 godina.Zar se nismo opametili?

  69. Nece se Balkan ponovo destabilizovati ma kroz koliko Ćamila da govori Amerika. Tako to izgleda kada se udruze americki maniri i bosanska pamet.

  70. Bruka i sramota. Ali neka ih. Trazice oni Vucica i pomoc kada im to bude bilo potrebno a onda cemo da vidimo.

  71. Muslimani će opet najviše nadrljati jer slušaju Velikog brata. Ne shvataju da moramo sarađivati.

  72. Da li bajni Duraković reče hoćeli vratiti srbiji 4 miliona evra jer ako smo nepoželjni onda ni naše pare nisu poželjne.Naučeni na dvostruke standarde moraće se poredeliti šta hoće.

  73. E moj Camile,a prosle godine nismo bili nepozeljni kada ste dobili milione eura?

  74. Ni svatati nemogu kako je smeo krasti toliko ,a jos o cemu ni ne znamo koliko je krao!!!

  75. Iz dana u dan, mesec u mesec, godine u godinu samo pokazuju svoje pravo lice i kako nisu mrdnuli sa mrtve tacke. Ovo je velika sramota cak i za naciju koja je izmisljena.

  76. Opet isti organizatori, ovo je sramota više, makar će te spašiti život premijeru Aleksandru Vučiću.

  77. Neko ponovo muti vode nacionalizma, opaka je moć lične korupcije.

  78. Velika je ovo greska drzavnog vrha u Sarajevu,treba siriti toleranciju i uzajamno uvazavanje.

  79. Treba da je sramota funkcionere iz Srebrenice koji pokazuju netoleranciju i rade na tome da ne dodje do pomirenja izmedju Srba i Muslimana,a sve pod plastom "moguceg"ponavljanja icidenta od prosle godine.Time samo pokusavaju da prodube jaz izmedju dva naroda,a kada se obracaju medjunarodnoj zajednici govore o pomirenju-sto ne odgovara istini.

  80. Mi njima hlebom oni nas kamenom… Ali svaka čast premijeru kada može da se nosi sa svim ovim.

  81. Koliko je Srbija potrošila strpljenja i ponižavanja u uspostavljanju mira na Balkanu a vraća joj se na ovakav jedan primitivan način! Strašno!

  82. Kako to da se samo Srbi trude oko pomirenja i stabilnosti, a niko drugi u okruzenju ne zeli?

  83. Ova godina je izgleda presudna za neke velike stvari na Balkanu. Svetskim mocnicima neodgovara da smo stabilna sredina, pa talasuju, a naravno narod ko narod, uvek klima glavom, a niko da razmisli..

  84. Nazalost, niko ne shvata zasto oni nece da prihvate nasu ruku pomirenja

  85. Srbija je jasna u svom stavu da zeli sa svima u regionu dobre odnose i dobru poslovnu saradnju

  86. Sve je to americko maslo! Hoce nestabilnost u regionu. Ali polako,trazice oni Vucica…

  87. Neka oni zive u proslosti a mi cemo se boriti za bolju buducnost jer nas cilj je prosperitet, Evropa i mir u regionu…

  88. Kome ide u prilog da Balkan bude stabilan? Amerikancima sigurno ne. Opet pokusavaju da izreziraju nestabilnost.

  89. Njima je bilo dobro kada smo davali novac,prosto mi je jako cudno sve ovo.

  90. Ko imao ver u T…….a dokaz da ne vladaju sobom dokaz da njihovim glavama upravlja Amerika a ne oni sami. Sta reci Vucic dao tolko novca za oporavaka oni tako brzo zaboravljaju i nikad i nikad se promeniti nece.

  91. Dzabe je sto Vucic pokusava da uspostavi mir i pomirenje. Licemerno od strane Durakovica.

  92. Cekam samo dan kada ce bukvalno moliti za dobre veze i saradnju sa Srbijom. Bez jake Srbije nema jakog Balkana.

  93. Bilo bi im bolje da se sto pre probude i da kazu istinu ko je kriv za Srebrenicu jer njima su uvek,po zadatku i nalogu,krivi Srbi.Vreme je da se i Srbi probude i da im zapuse usta istinom.

  94. Očito kad u Srebrenici zafali para, a i bošnjačka opcija dobije izbore, setićete se vi i Vučića i Srbije. Onda vam nećemo biti nepoželjni.

  95. Arbija po ko zna koji put pruža ruku pomirenja. Ali jednostavno mora i druga strana da bude zainteresovana za to da bi mogli da okrenemo novu stranicu u međunarodnim odnosima.

  96. Kada ste vec tako ekspresno doneli tu odluku, kako niste bar tako upola ekspresno pronasli napadace na naseg premijera?? Gledate samo kako da zakuvate neki novi sukob, kako da novim narastajima upropastite buducnost. Stidite se svojih postupaka!!

  97. Vucic je dokazao da je za pomirenje, ali ocigledno da nekima vise odgovara nestabilnost.

  98. Nista Camile, nema buducnosti dok si u proslsoti..nastavi samo tako i svako dobro.

  99. Ovo je njihova sramota ,ali nema veze U Srbiji ne zivi mrzovoljan narod niti ga voti mrzovoljno rukovodstvo.Mi smo drzava koja zna da prasta i gleda korak unapred ,a ne okrece se unazad.

  100. Iako se naš premijer bori za stabilnost i mir u regionu drugi to ne žele,bili smo svedoci da su pokušali da ubiju našeg premijera a sada pričaju priče da smo nepoželjni,očigledno je da je neko drugi dirigent u ovim izjavama koje dolaze iz Srebrenice.

  101. Sada je jasno ko stoji za napada na Vucica prilikom proslogodisnje posete Srebrenici.

  102. Mi radimo na politici pomirenja i saradnje, a drugi očigledno ne misle isto kao mi!

  103. Duraković često menja izjave, ne bih rekao da i mišljenje menja. Verovatno mu je isto, samo od prilike do prilike daje različite izjave, sve u službi dnevne politike.

  104. Ma ljudi, pitanje je ko je sta izjavio i kako je to preformulisano. Motka ima dva kraja.Ne znaci da je sve izgladjeno medju narodima, al pa ne znaci ni da opet treba da se mrzimo.

  105. Dokaz da bi neki tu sakrili tragove svojih mutnjih radnji. A vade se na genocid. Kako to da sad neko ne sme, nema prava, da prisustvuje komemoraciji žrtava i položi venac u njihovu čast.

  106. Kad im Srbija šalje pare onda može da dođe a kad ne šalje pare onda ne može. To je samo dokaz da se tamo krije neka druga istina.

  107. Ima ljudi koji se nečeg plaše ili stide, nešto žele da sakriju možda se bošnjaci stide i hoće pred svetom da sakriju šta su prosli put uradili a nije niko odgovarao za napad na Vučića.

  108. Nadam se da ce biti pametniji od Amera koji ih po ko zna koji put kuskaju protiv Srbije i Vucica. Zapadnim centrima moci ne odgovara jak i stabilan Balkan.

  109. Slučajno sam gledao na nekj TV susret predsednice Udruženja majki Srebrenice gđe. Subašić sa generalom Gotovinom prilikom proslave Oluje u Kninu. Kakve mu je samo hvalospeve tada izrekla i na kraju je kazala da se za njega u Hagu borila svom snagom

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.