Čanak: Nisam razočaran, LSV će nastaviti borbu za autonomiju Vojvodine 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Zakon o finansiranju Vojvodine, koje su predložila tri poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine ostao je bez potrebne većine glasova poslanika Skupštine Srbije.

Za su glasali samo poslanici LSV i SVM, dok su se protiv izjasnili radikali i vladajuća većina koja je tokom rasprave ocenila da se LSV zalaže za federalnu državu, vraćanje Ustava iz 1974. godine, ali i uvođenje fiskalnog separatizma.

Za rezoluciju o Vojvodini glasala su samo četiri poslanika ,ali Nenad Čanak, lider LSV i jedan od predlagača zakona kaže da nije razočaran ishodom rasprave i glasanja.

„Nismo izigrani, nismo čak ni razočarani. Sasvim sigurno da je većina dobila od ovoga neke političke poene, ali je dobila i Vojvodina o kojoj se, posle puno godina, nešto moglo čuti“, rekao je Čanak i dodao da nije ni imao iluziju da bi ova vladajuća većina mogla da donese zakon po kom bi Vojvodina imala svoju poresku upravu.

On je, kako kaže, očekivao više amandmana i intervencija, a ne ukupno 23 na oba predloga i da su time poslanici pokazali da ne žele politički da zaokruže ustavnopravnistem Srbije kome više od deset godina nedostaje donošenje zakona o finansiranju Vojvodine.

„LSV će nastaviti borbu za autonomiju Vojvodine pokazalo se da ne postoje jasni argumenti zašto se toliko beži od ove teme. Dobra vest je da je vladajuća većina iz njima znanih razloga dala saglasnost da se govori o ovoj temi“, rekao je Čanak i dodao da je u pitanju dobar presedan i da se nada da će takvih sutuacija biti još više.

On je kazao da se prvi put moglo razgovarati o sistemskim stvarima u zemlji, o finansiranju, ustavnim odredbama i pokazalo da je moguće voditi debatu u parlamentu bez preteških reči.

Poslanici vladajuće većine, kako su naveli, nisu podržali Predlog zakona o finasiranju Vojvodine jer urušava finansijski sistem zemlje, a istakli su da je rezolucija protiv ustavna.

Naprednjaci su ocenili da je „Srbija isuviše mala da bismo je delili na federalne jedinice, što zagovara LSV”, dok su socijalisti naveli da Čanak od Vojvodine hoće da napravi državu u državi, dok su poslanici Saveza vojvođanskih Mađara još tokom rasprave najavili podršku vojvođanskim zakonima, jer kako je rekao Balint Pastor, SVM ne može da glasa protiv Vojvodine.

Radikali su tokom rasprave optuživali LSV za fiskalni secesionizam koji bi potom odveo u politički i pravni.

Deo opozicionih poslanika bojkotovao je i ovu sednicu,a Čanak je izrazio žaljenje zbog njihove odluke , jer je, kako je rekao, izvestan broj opozicionih poslanika iz Vojvodine , pa je za Vojvodinu moglo da bude korisno da se čuje i njihovo mišljenje.

Čanak: Ne verujem da će ove godine biti izbora

Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine rekao je na konferenciji za novinare da ne veruje da će ove godine biti održani vanredni parlamentarni izbori.

„Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine izbori su uvek dobrodošli . Uostalom, LSV je više od 14 puta učestvovala na izborima i za njih ima razrađšenu tehnologiju . Međutim , lično ne verujem da će parlamentarnih izbora biti ove godine“, rekao je Čanak .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari