Čavušoglu: Turska sa svima razgovara isto, Dodik je član Predsedništva voleli ga ili ne 1foto EPA-EFE/ZSOLT SZIGETVARY HUNGARY OUT

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas u Sarajevu da je Turska kada je reč o pitanjima unutar BiH nepristrasna, da sa svima razgovara isto te da je Milorad Dodik je član Predsedništva BiH voleli ga ili ne.

„Stav Turske je jasan. Voleli ga ili ne, Milorad Dodik je član Predsedništva BiH. Mi na svim susretima iskazujemo nepristrasnost naših stavova. Sa svim sagovornicima razgovaramo na isti način kada su u pitanju odluke koje je entitet RS doneo, kada je reč o političkom i teritorijalnom integritetu BiH. Tu je naš stav jasan s kim god razgovore obavljamo“, poručio je Čavušoglu nakon sastanka sa šeficom diplomatije BiH Biserom Turković.

Kako je istakao na sastanku je bilo reči o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim i drugim pitanjima.

„Veoma je važno istaknuti da su naši odnosi sveobuhvatni i veoma produktivni u svim pitanjima. Ove godine se obeležava i 30 godina od zasnivanja diplomatskih odnosa između naših zemalja“, rekao je on, prenosi portal Kliks.

Saradnja se, kako ističe, razvija kako u političkom tako i u vojnom smislu.

„Nastavljamo razvijati saradnju u političkom, ekonomskom i vojnom smislu. U 2021. godini, ostvaren je cilj od milijardu dolara u obimu spoljnotrgovinske razmene. Za ovu godinu želimo podići to na viši nivo“, ističe šef turske diplomatije.

Govorio je i o pokretanju inicijativa o održavanju sastanka na kojem bi učestvovali predsednici Turske, Hrvatske, Srbije i predstavnici naroda u BiH.

„Mi smo i tokom sastanka koji smo održali s Dodikom nedvosmisleno preneli naše poruke. Rekao sam da će Turska podržati svaku vrstu razgovora i dogovora u bilo kojem formatu samo ako se o tom formatu slože svi akteri političkog života u vašoj zemlji. Tokom jučerašnjeg obraćanja u Zagrebu sam takođe veoma jasno rekao da ćemo podržati sve aktivnosti koje se tiču očuvanja jedinstva BiH“,  rekao je ministar.

Turković: Turska ima važnu ulogu na Zapadnom Balkanu

Turska ima važnu i vrlo konstruktivnu ulogu u regionu Zapadnog Balkana, izjavila je danas u Sarajevu ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković tokom sastanka sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom.

Ministri su danas potpisali Sporazum saveta ministara BiH i vlade Turske o obavljanju dohodovne delatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda te Memorandum o razumevanju ministarstava spoljnih poslova dve zemlje o razmeni diplomata.

Turković je kazala kako su danas potpisana dva međudržavna sporazuma koji će osnažiti odnose dve zemlje i olakšati diplomatsku komunikaciju i saradnju, prenosi BH. servis agencije Anadolija.

„To je još jedan korak u pravom smeru. Naše države i prijateljski narodi njeguju bliske i vrlo sadržajne odnose. Današnja poseta je u veoma važnom trenutku i dolazi kao potvrda kontinuiteta saradnje, komunikacije i međusobnog poštovanja“, rekla je Turković.

Pojasnila je kako je na sastanku razgovarano o aktulenim pitanjima i izazovima s kojima se susreću.

„Ono što je najvažnije, i što BiH treba od svojih međunarodnih prijatelja, od snažnih država poput Turske jeste podrška na međunarodnoj sceni za napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu prema Evropskoj uniji i NATO-u. Turska je na strani očuvanja teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH te podržava napredak naše države u smeru u kojem to želi većina građana BiH“, rekla je Turković i dodala da to ne zavisi od geopolitičkih okolnosti već je strateški odnos prema građanima BiH.

Kazala je da je Turska bila ključni zagovornik odobravanja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u i dodala da su bilateralni odnosi odlični i vrlo sadržajni.

„Nemamo otvorenih pitanja, ali imamo otvorene projekte i prostor da saradnju osnažimo posebno u ekonomskom pogledu“, rekla je Turković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari