CEAS o protestu: Pokušaj slabljenja pozicije Srbije u dijalogu sa Prištinom 1Foto: EPA-EFE / ANDREJ CUKIC

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) najoštrije osuđuje nasilje i vandalizam kome su pribegli sinoćnji demonstranti.

CEAS ukazuje da su glavne vođe nasilnih demonstracija koje je javnost imala priliku da vidi izrazito pro-ruski nastrojeni akteri javnog života koji ne biraju sredstva da delegitimišu pokušaje Republike Srbije (RS) da pod okriljem političkog  Zapada postignu kompromis o novom statusu Kosova kroz sveobuhvatni multidimenzioni sporazum koji bi uvažio argumente RS s jedne, a zadržao je na evropskom putu s druge strane.  Zato trenutak njihovog održavanja, dan dva pre važnih sastanaka koje državni vrh ima upravo u vezi sa dijalogom sa Prištinom.

U saopštenju se, između ostalog, navodi da je CEAS o ruskim vezama aktera poput Srđana Noga, Novice Antića i Mlađana Đorđevića koji su tokom masovnijih protesta #1od5miliona pozivali vojsku i policiju da sprovedu puč i nasilno uzmu vlast u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU već ukazivao.

„Ukazivali smo i na to da se ostala samoproglašena demokratska opozicija koja taj aspekt njihovog delovanja nikad nije osuđivala, niti se od njega ograđivala, deluje vrlo licemerno kad se o stanju ljudskih prava, medijskih sloboda i vladavine prava žali evropskim, a ne kremaljskim institucijama. Nogo i slični su oni koji podržavaju ruske politike zbog kojih je EU Rusiji zavela sankcije“, ističe se u saopštenju.

Centar za evroatlantske integracije dodaje i da je „o penetraciji pro-kremaljskih struktura i u redove navodno takođe pro-EU pokreta Ne davimo Beograd“, takođe upozoravao i dostavljao neupitne dokaze na koje niko nije reagovao.

„Ruski nasilni nedemokratsko-autokratski pokušaji kopiranja nenasilnih iskreno pro-demokratskih  pokreta već su viđeni i u Ukrajini i u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji“, smatraju u CEAS-u.

CEAS se nada da će pravi analitičari i ozbiljni političari na Zapadu i ove nasilne demonstracije, koje imaju iste metode delovanja i čiji  akteri dele iste vrednosti i kontakte, videti tačno tako.

Njihov zajednički cilj je zaustavljanje stabilizacije i demokratizacije Zapadnog Balkana, kompromisno rešenje preostalih  otvorenih  pitanja koje bi ceo region, a i Srbiju, jače usidrio na političkom  Zapadu. To je, u ostalom i interes nekih u Moskvi, zaključuje se u saopštenju.

CEAS osuđuje prekomernu upotrebu sile protiv pojedinaca – koje Ministarstvo  unutrašnjih poslova mora odmah udaljiti sa zadataka, ali ukazuje da ti incidenti nikako nisu glavna okolnost koja se mora uzeti u obzir tokom praćenja ovih dešavanja.

„Sa žaljenjem konstatujemo da dimne bombe, baklje i sporadična policijska brutalnost, nažalost privlače ovih dana više pažnje Zapadnim medijima nego mnogi pozitivni trendovi u Srbiji. Delom se ovo može razumeti u svetu u kome se vesti moraju generisati 24 časa dnevno, ali kad postaju trend onda se postavlja pitanje da li i nekim delovima Zapada odgovara da se uruši pregovaračka pozicija Beograda u iznalaženju kompromisa o novom  statusu Kosova. Iskreno se nadamo da oni neće posezati za metodama pro-kemaljskih struktura i legitimne vlasti destabilizovati vrbovanjem delova sistema bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari