CEAS: Srbija će nastaviti da tumara 1Foto: Logo

Centar za evroatlantske studije (CEAS) izrazio je „izuzetnu zabrinutost“ povodom predloga mandatarke za sastav nove Vlade Ane Brnabić da Aleksandar Vulin obavlja funkciju ministra odbrane i smatra da se može zaključiti da će Srbija nastaviti da tumara, bez jasnog spoljnopolitičkog kursa i vrednosnog opredeljenja.

Za Srbiju će biti jako loše ako u predstojećem periodu, kada se politički Zapad konsoliduje i sve jasnije određuje o pretnjama i izazovima koji dolaze od Rusije, eksplicitnije ne odredi u kom pravcu i s kim želi dalje da ide, ocenio je CAES.

Ističe se da bi se u predstojećim izmenama ustava i u novoj Nacionalnoj strategiji bezbednosti morala ostaviti mogućnost da Srbija postane potpuno integrisana u Evroatlantske strukture, ali se ističe da će „imenovanjem osobe koja glorifikuje Putinov autokratski i revizinistički režim a NATO naziva zlom“ na mesto ministra odbrane to zasigurno biti otežano.

Ministar Zoran Đorđević je, takođe, otežavao ove procese slažući se s Putinovom Rusijom da su šarene revolucije, „nenasilne pobune građana protiv autokratskih nedemokratskih režima“, jedna od najvećih bezbednosnih pretnji, ocenio je CAES.

Za vreme njegovog mandata pripadnici vojske Srbije su sa ruskim kolegama vežbali kako da takve pobune uguše, ocenjuje CAES.

U periodu sve očitije konfrontacije Zapada i EU sa Rusijom, on je umesto da smanji, pojačao trend učešća srpskih snaga u vojnim vežbama sa Rusijom koju Zapad vidi kao direktnu bezbednosnu pretnju, navodi CAES.

Odsustvo demokratske kontrole nad sistemom odbrane s jedne strane, i imenovanje Aleksandra Vulina na mesto ministra odbrane dok general Ljubiša Diković, za koga postoje ozbiljne sumnje da je odgovoran za zločine na Kosovu 1999. godine, i dalje obavlja dužnost načelnika Generalštaba
Vojske Srbije sa druge, predstavljaju bezbednosnu pretnju po Srbiju i region Zapadnog Balkana, a možda i šire, upozorava CAES.

To je već okolnost o kojoj bi morali da se izjasne i EU i NATO, koji za to imaju pun legitimitet imajući u vidu da se Srbija demokratski većinski opredelila za članstvo u EU i jaču saradnju sa NATO, zaključio je CAES.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari