Cenzus od tri odsto – uvod u čistku

Ostavite komentar


  1. Dobar tekst sem same zavrsnice. Bojkot ce biti masovan narocito u velikim gradovima tako da ce Vucic namestiti i izlaznost i broj glasova lazne opozicije po svom cefu jer prave opozicije nece biti na birackim mestima tako da su izbori sami po sebi farsa. Ovde je najbitniji strani faktor tj. EU. Posle ovih laznih izbora Vucic ce biti definitivno slabiji ali ako mu EU ne uskrati podrsku to nece puno znaciti.

  2. Cenzus od 3% – uvod u javašluk. Cenzus podići na 10%, a za predizborne koalicije na 20%. Tako ćemo izbeći da nam u Skupštini „sede“ i odlučuju „autobus stranke“.

  3. Čini nam se da su efekti ove mere za sada nepredvidivi i mogu nas uvesti u nove turbulencije, nestabilnost i krizne situacije. S druge strane to može predstavljati uvod u jednopartijski sistem, autoritarni oblik vladavine od kojih je u opticaju i monarhija i približavanje idealima dinastije Nemanjića.

  4. Kada nemam mogućnost direktnog izbora odbornika, poslanika, predsednika opštine i gradonačelnika, to znači da nemam pravo izbora.

  5. Zamislimo – Olimpijske igre a Atletski savez Srbije postavi kvalifikacionu normu u bacanju (npr.) diska na 25 metara ! Tako i ovo – Cenzus od 10% a za svaku dodatu stranku + 5% – tada bi imalo nekog smisla POD USLOVOM – osloboditi medije iz ruku vlasti i koalicionih privezaka !

  6. Mislim da bi opozicione stranke trebale da izađu na izbore u mestima u kojima su i sada na vlasti kao što je Šabac, Paraćin, Čajetina. Ako ne izađu, tamo će pobediti SNS, a ne verujem da će se EU baviti izborima na lokalu. Parlamentarni izbori su već nešto deugo. Mislim da stranke koje vodi Čeda, Čanak i slični neće dobiti ni 3 % , a što se tiče bojkota u većim gradovima narod neće izaći na izbore više od 30% pa oni neće biti ni priznati. Masovni protesti tek slede posle izbora.

  7. Vucic ce dobiti onoliko glasova koliko mu treba,bez obzira na izlaznost i to ce se znati i pre otvaranja biralista.Zasto,pa zato sto ovi izbori nece zavisiti od volje biraca ili procenta izlaznosti,nego od stepena kradje.Opozicija ne moze da srusi Vucica,ni na izborima ni bez izbora.Vucica mogu da sruse samo rezultati njegove vladavine i Putin.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.