Čepurin o centru u Nišu: Želja da se Srbija učini ranjivom 1Foto: Medija centar

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin izjavio je danas da je razlog zašto se ne rešava pitanje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu „očigledna“ želja nekih snaga da se nanese dodatna šteta Srbiji i da se ona učini ranjivijom.

Podrivajući ovaj centar, te snage pokušavaju da pokažu da je neko drugi gazda ove zemlje, a nikako Srbi. Ali, suverenu odluku ovde u bilo kom slučaju trebalo bi da donosi samo Beograd, rekao je Čepurin.

Smatramo da je spoljašnji pritisak ili uticaj tu nedopustiv. Rešenje pitanja je sazrelo i prezrelo. Uostalom, potpisivanje sporazuma nije ničija želja, već obaveza na osnovu međuvladinog sporazuma, objasnio je Čepurin.

Odgovarajući na pitanje da li se Moskva sprema da u slučaju da ne bude potpisan sporazum – zatvori centar, Čepurin je rekao da smatra da je sama Srbija zainteresovana da ovaj centar radi.
Čepurin je rekao da je sporazum neophodan da bi se obezbedilo funkcionisanje centra, navodeći da on poslednjih godina ne može normalno da se razvija, a da njegovo slabljenje nije u interesu ni Srbije, niti država regiona.

Status koji je tražen za rusko osoblje, objasnio je Čepurin, podrazumeva isti status kao administrativno-tehničko osoblje u ambasadi, a nikada nije razgovarano o davanju diplomatskog statusa ruskim saradnicima centra.

Čepurin je naveo i da će ruski „migovi“ stići brže nego što se misli i da je većina procedure sprovedena, a da, što se tiče skupih ruskih sistema S-300 treba „razmisliti šta je tačno potrebno Srbiji“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari