CeSid: Zabeležene različite nepravilnosti na biračkim mestima 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nevladina organizacija CeSid saopštila je danas da su do 10 sati, na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, na biračkim mestima zabeležene nepravilnosti koje se tiču nepoštovanja procedura, dok je na jednom mestu dozvoljeno glasanje osobi koja nije upisana u izvod iz biračkog spiska.

Učestalo je nepoštovanje procedura na većem broju biračkih mesta, propušteno je da se kontrolni listić ubaci u glasačku kutiju na tri biračka mesta, dok je na 27 biračkim mesta zabeleženo ubacivanje listića u pogrešne kutije.

Na tri biračka mesta, dva u Novom Sadu, a jednom u Subotici, zabeleženo je vođenje paralelne evidencije, na pet biračkih mesta registrovane su greške u potpisivanju u izvode iz biračkog spiska, dok je na osam biračkih mesta zabeleženo porodično glasanje.

U objavi Cesida na Tviteru se navodi da je na po dva biračka mesta iz uzorka uočen pokušaj uticanja na birače, narušavanje tajnosti glasanja – fotografisanjem ili snimanjem, kao i lakši incidenti zbog kojih je glasanje prekinuto na kratko.

Konačno, na jednom biračkom mestu je dozvoljeno glasanje licu koje nije upisano u izvod iz biračkog spiska, a na jednom je biraču dozvoljeno da glasa u ime člana porodice, prenosi Cesid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari