Četiri patriotske stranke za promenu kosovske politike: Kakve predloge nude 1foto: Dveri

Potrebna je ozbiljna promena kosovske politike, koja se sada vodi tako da se Kosovo brani u meri da se ne naljute partneri na Zapadu, rečeno je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare četiri „opozicione patriotske stranke“.

Da, ovo je nova koalicija za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije i ona ne poziva na rat, rečeno je na konferenciji lidera stranaka Zavetnici, Dveri, Nova Demokratske stranke Srbije i Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije (POKS).

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski istakla je da su se stranke državotvorne opozicije okupile oko zajedničke teme, očuvanja Kosova i Metohije u ustavno-pravnom poretku Srbije i protive se svakom pokušaju da se rešenje za to pitanje traži van tog okvira i Rezolucije 1244.

Beograd ne sme i ne može sebi da dozvoli međunarodnu verifikaciju nezavisnosti Kosova, rekla je ona, ukazujući da ne dolazi u obzir bilo kakva stolica u Ujedinjenim nacijama za Prištinu.

Đurđević Stamenkovski je istakla da pritisci koji dolaze iz Brisela i Vašingtona imaju za cilj da od Srbije iznude priznanje nezavisnosti „12 odsto njene teritorije“.

Nema više ustupaka u kojima Srbija samo daje, a ništa ne dobija. Moramo da utvrdimo crvene linije, navela je ona i istakla da su i Srbi i Albanci na Kosovu građani Srbije.

Đurđević Stamenkovski je rekla da su stranke saglasne da je potrebno ponovo formirati Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, jer kancelarija nije odgovarajućeg institucionalnog nivoa za tako važnu temu.

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović rekao je da poslanici koji su se danas okupili brane čast zemlje, pravdu i nacionalnu budućnost.

Potrebna nam je radikalna, ozbiljna promena kosovske politike, koja se vodi tako da branimo Kosovo u meri da se ne zamenrimo partnerima sa Zapada. Ako neko misli da će graditi bolju budućnost na porazima, to ne biva. Ovo nije poziv na rat, ali jeste poziv na ozbiljnu politiku i dugoročnu strategiju, objasnio je Jovanović.

Predsednik Dveri Boško Obradović potvrdio je da je ovo nova koalicija za odbranu i očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, koju čine četiri strane, tri poslanička kluba, 31 poslanik, koji ima 14 odsto podrške građana Srbije.

Naredna tema oko koje ćemo zajedno govoriti je pitanje uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji. Kako bilo ko može da razmatra to pitanje, kada nam je Rusija strateški partner i garant očuvanja Kosova u sastavu Srbije, upitao je Obradović.

Obradović je, odgovarajući na pitanje zašto je tema klana Veljka Belivuka dominantna u raspravi o izmenama Zakona o ministarstvima, odgovorio da je na nadležnim organima da daju odgovore o prirodi odnosa Belivuka sa vlastima, a ne da se služe politčkim pamfletima.

Predsednik POKS Vojislav Mihailović ocenio je da je Kosovo i Metohija nadstranačko pitanje i da se četiri stranke protive pritiscima spolja da se Srbija uslovljava priznanjem nezavisnosti Kosova.

Mihailović je rekao da su pravno-obavezujući sporazum i normalizacija odnosa samo pogrdni eufemizmi za to da se Srbija uslovljava da prizna Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari