Vojvođanski manifest: Može li se tema autonomije Vojvodine vratiti na dnevni red?

Ostavite komentar


  1. Vojvodini treba efikasna „denovosadizacija“. Dok Novi Sad raste i razvija se po najvišoj stopi u celoj Srbiji većoj i od Beograda… Subotica, Zrenjanin, Sombor tavore u mestu.

  2. Tema autonomije Vojvodine nikad nije ni sklonjena ,bez obzira koliko se trudili srbijanski nacionalisti.Ako Srbija tezi iole pristojnim granicama,morace se svojski potruditi u politici.

  3. Ne razumem koja i kako su joj oduzeta osnovna politicka i ekonomska prava? Manipulativni govor.

  4. OPET SE JAVLJAJU USTASE KOJI BI KAO STO JE RANIJE HTEO TOMISLAV MARCINKO DA ODVOJE VOJVODINU.!
    RADE PROTIV USTAVA SRBIJE I KAO TAKVE IH TRETIRATI !
    STA VISE CEKA PRAVOSUDJE ?

  5. To je prirodna kretnja kompleksnih drzava. Primeri su brojni: Svajcarska je od labave konfederacije uprkos starom imenu postala izuzetno centralizovana federacija. Nemacka je dugo vazila za primer federalizma, a danas oduzima 2 od 4 preostale nadleznosti saveznih republika uredjivajuci ih na centralnom nivou. Ustav sjedinjenih dzava je obrunto izgradjen od nemackog te su nadleznosti savezne drzave bile definisane ustavom a sve ostalo je pripadalo republikama. Tokom godina je putem vrhovnog suda su centralne nadleznosti prosirene daleko izvan ustava (kao sto se decnijama radi u BiH). Ukrajina je decenijama svojim oblastima oduzimala delove autonomije koja je cak bila kulturna (svi ostali primeri su imali i finansijsku). Cak i EU koja je drzavna zajednica ima danas vise elemenata federalne drzave nego cak i konfederacije.

    Navedite jedan konkretan demokratski primer gde se drzava rastace. Stavise danas se na zapadu poziva na racionalizaciju troskova i kompeksne dokumentacije smanjenjem cinovnickog aparata, a ne na njegovo povecanje.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.