CIK Kosova traži od srpskih partija da predlože nove članove izbornih komisija 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova zatražila je danas od Srpske liste (SL) i Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak (GI SPO), stranke koju predvodi ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, da dostave imena novih članova izbornih odbora u opštinama na severu Kosova.

Kako je saopšteno, na početku sednice članovi CIK su obavešteni da su 7. i 8. aprila Opštinske izborne komisije za opštine Leposavić, Zubin Potok, Zvečan prihvatile ostavke četiri predstavnika liste „Srbija za Severnu Mitrovicu“, kao i ostavku predstavnika GI SPO iz opštine Severna Mitrovica, koje je CIK prethodno imenovao za proces glasanje o smenama gradonačelnika u ovim opštinama.

Nakon prihvatanja ovih ostavki upućen je zahtev ovim listama za zamenu članova opštinskih izbornih komisija.

CIK je doneo odluku i o akreditaciji prve grupe od 18 posmatrača, koji će moći da prate proces glasanja 21. aprila, kao i ostale procedure, do overe konačnog rezultata.

Rok za prijavu za akreditaciju posmatrača ističe 15. aprila.

Na ovom sastanku, Centralna izborna komisija je overila birački spisak za glasanje o smeni gradonačelnika u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica, koji će se održati 21. aprila.

Na listi se nalazi ukupno 46.556 birača, odnosno 1.461 birač više u odnosu na izbore održane 23. aprila prošle godine.

Prema podacima, 1.826 birača će glasati po prvi put, a među njima je 293 osoba koje su napunile 18 godina nakon vanrednih izbora održanih 23. aprila 2023. godine, i 1.533 birača koji tada nisu bili na biračkom spisku, a koji se mogu smatrati biračima koji su prvi put upisani u Centralni registar ili biračima koji su promenili opštinu nakon prethodnih izbora.

CIK je odobrio proceduru za korišćenje kamera na biračkim mestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari