CIK: Nema odlaganja izbora u četiri opštine Kosova 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Centralna izborna komisija (CIK) održala je u petak uveče sastanak na kojem je razgovarano o izbornom procesu na severu zemlje, zbog toga što su vanredni izbori za načelnike četiri opštine na severu Kosova.

CIK, kao jedina institucija koja organizuje izbore na nivou Republike, razgovarao je o toku pripreme ovog procesa, ali ne i o njihovom odlaganju.

Izvori RTK u CIK-u potvrđuju da na ovom sastanku nije bilo reči o mogućem odlaganju izbora.

„Nije u mandatu CIK-a da pravi bezbednosne procene“, kaže ovaj funkcioner, pojašnjavajući da „na ovu temu niko nije razgovarao“.

On objašnjava da su ostale institucije te koje iz eventualnih bezbednosnih razloga preporučuju odlaganje izbora CIK-u, ali ne i CIK-u.

Da CIK ne preporučuje odlaganje izbora, kratko je potvrdio i član ove komisije Arijanit Elšani.

„CIK ne preporučuje odlaganje izbora“, kratko je rekao Eljšani.

S druge strane, pokušano je da se dobije izjava od predsedavajućeg CIK-a Krešnika Radonićija, ali on nije želeo da da izjavu za medije.

Lideri države Kosovo su do sada saopštili da su institucije obezbedile uslove da se održe izbori u četiri opštine u kojima su predsednici opština na čelu sa Srbijom, koji su bili deo Srpske liste, podneli ostavke.

Sa druge strane, američki zvaničnici su zatražili odlaganje održavanja izbora za opštine Zvečan, Leposavić, Severna Mitrovica i Zubin Potok.

Američki ambasador Džef Hovenijer rekao je da nema uslova za održavanje ovih izbora, posle napete situacije na severu. Sa ovom konstatacijom se složio čak i nemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde.

To je zato što je poslednjih dana bilo nekoliko incidenata na severu zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari