CIK objavila uputstvo za glasanje 21. aprila, sadržaj listića prvo na albanskom, onda na srpskom 1Foto: Printscreen CIK Iks

Uoči glasanja za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova zakazanog za 21. april, Centralna izborna komisija objavila je video u kome se građanima na srpskom jeziku pojašnjava kako da popune glasački listić i ostvare svoje biračko pravo. Pitanja u okviru glasačkog listića ispisana su prvo na albanskom, pa potom na srpskom, i to na latinici, prenoso Kosovo online.

Proces glasanja 21. aprila održaće se u periodu od 7.00 do 19 sati, a da bi ostvarili svoje izborno pravo potrebno je da građani imaju validan kosovski dokument, ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu. Međutim, još uvek nije poznato gde će se proces glasanja održati.

Centrala izborna komisja saopštila je u videu objavljenom na društvenoj mreži „X“ da građani Zvečana, Zubinog Potoka, Severne Mitrovice i Leposavića odmah po dolasku na biračko mesto 21. aprila treba da provere da li birački listić ima pečat na sebi.

Na glasačkom listiću je pitanje – „da li se slažete da (ime gradonačelnik) bude razrešen sa funkcije predsednika Opštine“. Građani imaju dve opcije „Da“ i „Ne“ da ogovore na postavljeno pitanje. Kako se navodi u uputstvu mogu da odaberu samo jednu opciju da bi listić bio važeći.

Nakon što se odluče za ili protiv smene gradonačelnika, CIK preporučuje građanima da presaviju listić pre izlaska iz kabine, kako bi glasanje ostalo tajno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari