Čime će se opozicija baviti do raspisivanja izbora? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Ozbiljna priprema kontrole izbora i okupljanje kontrolora, izbor i dogovor oko kandidata za predsednika i gradonačelnika, priprema za prikupljanje potpisa, stvaranje referendumske atmosfere kako bi načet režim na referendumu zaista pao 3. aprila. To su sve poslovi kojima će se do 15. februara i raspisivanja parlamentarnih izbora baviti opozicione stranke i grupacije.

Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, članice grupacije u kojoj su SPP, DS, NS i PSG, za Danas kaže da imaju svakodnevne sastanke na raznim nivoima vezane za kontrolu izbornog procesa.

– Redovno se sastaje i centralni izborni štab. U toku je dodatna mobilizacija građana da budu kontrolori na izborima. I ovom prilikom ih pozivam da se jave i budu kontrolori na izborima u aprilu. U završnoj fazi su i razgovori sa javnim ličnostima oko njihovog učešća na izbornim listama i podrške na narednim izborima. U izradi su i zajednički vrednosno – programski dokumenti koji će biti predstavljeni građanima, jer građani moraju da znaju kakvu Srbiju treba da očekuju nakon 3. aprila – navodi on.

Kako dodaje, u završnoj fazi su i istraživanja koja treba da još jednom potvrde kandidate udružene opozicije za najviše funkcije.

– Svakako da će to da znači i poziv da njihova podrška bude sveopšta – kaže Veselinović.
A svog kandidata odavno ima pokret Dveri.

Ivan Kostić, potpredsednik Dveri za Danas kaže da ova partija nastavlja borbu svim pravnim sredstvima za odbranu Ustava i poništavanje pokradenog referenduma.

– Sledeći korak je svakako priprema za izbore na svim nivoima i u tom smislu je već formiran Patriotski blok za republičke parlamentarne izbore i Patriotski blok za Beograd za gradske izbore, a Boško Obradović će biti naš zajednički predsednički kandidat. Boško Obradović je kroz ovu referendumsku kampanju protiv promena Ustava definitivno izrastao u vođu patriotskog i ustavobraniteljskog bloka u Srbiji i najboljeg protivkandidata Vučiću na predsedničkim izborima u ime čitave opozicije. Očekujem do kraja meseca i njegovu zvaničnu kandidaturu, a kolege iz opozicije pozivam da ga podrže jer ima sve kvalitete za to – navodi Kostić.

Prema njegovim rečima, u tom pravcu već smo formirali Centralni izborni štab i krenule su pripreme za nastupajuće prikupljanje potpisa za izborne liste, kao i odabir čuvara kutija od kojih će sve zavisiti kako bi se sprečila bilo kakva nova izborna krađa.

– Čeka nas dalje proširenje Patriotskog bloka, nekoliko predizbornih promocija pre raspisivanja izbora, kao i nastavak predizborne kampanje „Borac za Srbiju” koja uveliko teče na društvenim mrežama – kaže Kostić.

Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke, koja sarađuje između ostalih i sa SDS i Građanskim demokratskim forumom, za naš list navodi da se sada radi ozbiljna analizu svega što se desilo na referendumu.

– Te zaključke ćemo predstaviti evroparlamentarcima i zahtevati da se primećene anomalije isprave. Nakon referenduma je nadam se, svima jasno da je režim načet i da moramo što pre krenuti da stvaramo „referendumsku atmosferu“ za aprilskie izbore. U protivnom, ta velika odgovornost koja je pred opozicijom će se pretvoriti u veliku krivicu, ako ne postignemo dogovor – kaže Movsesijan.

A u pokretu Ne davimo Beograd, odavno rade na izbornoj koaliciji sa udruženjem Ekološki ustanak i „Akcijom“ Nebojše Zelenovića, koja je sinoć zvanično i predstavljena javnosti pod nazivom „Moramo“.

U NDMBG za Danas kažu da će se najpre pozabaviti ispunjavanjem dogovorenog cilja a to je da se sva biračka mesta pokriju kontrolorima.

Zato pozivaju ljude da im se prijave i prođu obuku sa kojom su počeli još početkom leta. Zatim sledi promovisanje programa i politike i poziv ljudima da glasaju za koaliciju „Moramo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari