CINS: Tužilaštvo ispituje da li je bivši gradski sekretar Nikola Kovačević prikrivao imovinu 1Foto: Facebook/Nikola Kovačević

Agencija za sprečavanje korupcije podnela je izveštaj Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv bivšeg gradskog sekretara Nikole Kovačevića zbog sumnje da je prikrivao podatke o imovini i prihodima.

Nikola Kovačević, prema kontroli Agencije, nije prijavio zaradu od bitkoina vrednu oko 438 hiljada evra, akcije u Erste banci, 20 komada oružja i nešto više od 170 hiljada evra koje mu je poklonila sestra. Iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) kažu da je predistražni postupak u toku.

Agencija je Kovačevićevu imovinu kontrolisala tek nakon što je CINS otkrio da su carinici kod njega pronašli sliku Paje Jovanovića i preko 15 hiljada evra u kešu. Izveštaj su zatim poslali Višem javnom tužilaštvu, ali oni nisu želeli da se bave mogućim prikrivanjem imovine jer nisu nadležni za to.

Vladimir Tupanjac, advokat koji je nekada radio u Agenciji, je u oktobru za CINS rekao da je ova institucija trebalo odmah da pošalje krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, a ne Višem.

„Nejasno je zašto nema kuraži da svoj dopis nazove pravim imenom – krivična prijava, a ne izveštaj“, izjavio je tada Tupanjac za CINS.

Kovačević, koji od skora radi kao koordinator u beogradskom Parking servisu, se i tokom 2019. i 2020. našao pod lupom Agencije jer nije prijavio 130 hiljada evra koje je dobio kao poklon od oca, kola i oružje. Kovačević se tada pravdao da nije imao nameru da prikrije imovinu, već da su to bili nenamerni propusti. Nakon te kontrole Agencija ga je opomenula, a Prekršajni sud u Beogradu osudio na kaznu od 100 hiljada dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.