Civilno društvo apeluje na Kurtija i Vučića da potpišu sporazum 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (1) / VASSIL DONEV (2) Arhiva

Članovi pojedinih organizacija iz srpskog i kosovskog civilnog društva uputili su zajednički apel predsedniku Srbije i kosovskom premijeru da prihvate i potpišu sporazum Evropske unije, odnosno postignu kompromis o implementacionom aneksu na predstojećem sastanku na visokom nivou.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastaće se u subotu u Ohridu, a upravo kako bi razgovarali o implementacionom aneksu Sporazuma sa čijim su se baznim delom usaglasili 27. februara u Briselu.

Uoči ovog sastanka diplomatska aktivnost je pojačana. O dijalogu u Briselu, te podršci istom i budućim koracima, razgovaraju međunarodni zvaničnici jedni sa drugima, kao i sa predstavnicima Beograda i Prištine.

Večeras se zajedničkim saopštenjem oglasilo 19 članova organizacija iz civilnog sektora sa apelom za dvojicu zvaničnika.

„Ovim zajedničkim pismom apelujemo na lidere Kosova i Srbije da prihvate i potpišu sporazum koji je predložila Evropska unija (EU), kao i da na predstojećem sastanku postignu kompromis oko implementacionog aneksa dana 18.03.2023“, navode u pismu.

Evropski sporazum je, ocenjuju, važan korak u pravom smeru za normalizaciju odnosa i evropske integracije, a imaće i, kako navode, pozitivan uticaj na nivou zajednice – za negovanje boljih međuetničkih odnosa.

„Razumemo da predloženi sporazum EU nije zadovoljavajući ni za jednu stranu, međutim, nastavak dosadašnjeg statusa kvo će imati daleko gore posledice i dovesti do novih tenzija, koje će živote građana učiniti težim i manje bezbednim“, poručili su.

Ujedno navode i da građani očekuju od svojih lidera da se međusobno angažuju i prave kompromise koji će olakšati proces evropskih integracija obema stranama, kao i regionu u celini.

„Kompromis je stub demokratskog društva i nije ustupak“, zaključili su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari