CLS panel: Srbija dobrodošla u EU, uloga lokalnih vlasti važna 1Foto: CLS

Srbija ima vokaciju i pravo da bude punopravni član EU, ali mora da se intenzivira borba protiv korupcije, unapredi rad lokalnih vlasti i poveća učešće građana u donošenju i sprovođenju odluka na lokalu, složili su se svi učesnici današnjeg panelua Centra za lokalnu samoupravu “Da li je Srbija na dobrom putu?”

Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu, izjavio je da u Srbiji treba raditi na decentralizaciji i regionalnoj politici i da je neprilično da u aktuelnom sazivu republičke skupštine čak 105 poslanika bude iz Beograda.

Ana Mađar, izvestilac za proširenje Evropskog komiteta regija, predstavila je izveštaj tog tela o Srbiji i naglasila da od Srbije Evropska unija treba da traži samo ono što je važilo za druge države.

Predsednik Instituta za evropske regione i nekadašnji guverner pokrajne Salcburg, Franc Šausberger je rekao da iskustvo Austrije i Evrope pokazuje da decentralizacija unosi stabilnost u državu, a ne njeno raslabljivanje.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu izrazio je podršku OEBS-a reformama u Srbiji i izgradnji i jačanju kapaciteta lokalnih vlasti.

Nikola Jovanović je na kraju zaključio da ovaj panel pokazuje da Centar za lokalnu samoupravu postaje važna adresa za lokalnu politiku ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope, te da će nastaviti još intenzivnije aktivnosti na suzbijanju korupcije, većoj transparentnosti i snažnijem učešću građana u donošenju i sprovođenju odluka na gradskom i opštinskom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari