Čomić, Lutovac i Lečić u trci za lidera 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic / Zoran Mrđa

Delegati Demokratske stranke danas (u subotu) biraju novo stranačko rukovodstvo.

Na 20. Izbornoj skupštini 1.556 delegata sa pravom glasa iz cele Srbije glasaće za novog predsednika, pet potpredsednika, predsednika Političkog saveta, 40 članova stalnog sastava Glavnog odbora, devet članova Statutarne komisije i tri člana Nadzornog odbora, saopštila je DS. Kandidati za predsednika DS su Gordana Čomić, Zoran Lutovac i Branislav Lečić. Kandidati za predsednika Političkog saveta su Mirjana Rašević i Dragan Domazet.

U timu Gordane Čomić, kao kandidati za potpredsednička mesta su Nataša Vučković, Miroslav Vasin, Sreto Malinović, Radoslav Milojičić i Tijana Blagojević. Uz Zorana Lutovca su Saša Paunović, Dragana Rakić, Dejan Nikolić, Dragoslav Šumarac i Aleksandra Jerkov. Branislav Lečić se odlučio da u trku za predsednika ne ide u timu rekavši da je mogao da dovede ljude koji ga podržavaju, bivše ministre iz vlade Zorana Đinđića, pojedince kojima veruje, koji su sastavni deo DS, ali da to nije učinio zato što ne predstavlja nijednu ekipu, niti želi da ima ekipu osim Demokratske stranke.

Tokom unutarstranačke kampanje po medijima je bilo puno reči o tome da demokrate u stvari biraju između saveza sa Draganom Đilasom, njihovim bivšim predsednikom, koji radi na osnivanju Saveza za Srbiju, i saradnje sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom države i vladajuće SNS. Svi kandidati su izrazili stav da saradnje sa SNS ne može biti, ali su se svi sreli sa Đilasom i niko izričito nije naveo da odbija saradnju sa njim. Međutim, utisak je da će DS ukoliko pobedi Čomić, teže i sporije ići ka Đilasovom opozicionom savezu.

Prema nezvaničnim procenama, doskoro je prednost u odnosu na druge kandidate imala Čomić. Ipak u finišu kampanje, kako kažu naši izvori, sustigao je Lutovac. Deo demokrata međutim smatra da bi moglo možda da dođe i do drugog kruga izbora u kojem bi bili Čomić i Lutovac. Do drugog kruga će doći ukoliko prilikom glasanja nijedan kandidat ne osvoji 50 odsto plus jedan glas prisutnih delegata.

U intervjuima za naš list kandidati su poručili da DS nije za prodaju Đilasu, ni za zakup Vučiću, pa je stranci potrebno da se digne iz nokdauna jer je pred njom još mnogo rundi do pobede (Lečić), da će politiku DS usmeriti na jasno i nedvosmisleno opoziciono delovanje i spremnost da se u savezu sa drugim pravim opozicionim strankama i pokretima politika usmeri isključivo ka opštem dobru i akumuliranju energije za promene u društvu (Lutovac) i da nije istina da u DS kadriraju Đilas i Vičić te da DS treba obnoviti, reformisati, podići, ojačati i osposobiti za velike poslove do izbora 2020 (Čomić).

Telefonska anketa

Izborni štab Zorana Lutovca je poslednjih dana kampanje uradio telefonsku anketu u kojoj je pozivao sve delegate. Dobijeni rezultati su takvi da se 753 delegata izjasnilo da će glasati za Lutovca, 301 za Čomić i 67 za Lečića. Neopredeljenih je bilo 113, stotinak delegata je reklo da neće doći, a oko 200 delegata nije dobijeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari