Čomić: Nedostaje nam kultura dijaloga i kompromisa 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je danas da je cilj tog ministarstva da unapredi politički dijalog i nivo ljudskih prava, kako bi Srbiju za godinu dana Evropska komisija bolje ocenila.

Na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava Čomić je istakla da je Srbija u poslednjem izveštaju Evropska komisija ocenjena najlošije, ocenom 2,2, pa je cilj da se za godinu dana situacija popravi za najmanje 20 odsto i sledeće godine bude bar 2,65.

Ministarka Čomić je rekla da društvu nedostaje kultura dijaloga i kompromisa, a da je to srž vladavine prava, da dijalog mora nekad početi i da smatra kako Srbija ima potencijal za bolje društvo.

Ona je rekla da svoj plan rada prvo predstavlja narodnim poslanicima jer je to po zakonu  i jer želi da čuje mišljenja i sugestije.

„Rečenicu da je zakon dobar, ali nema političke volje da se sprovede krunićemo svakog dana jer je besmislena, i ne sme da ima ili nema volje da se zakon sprovede“, rekla je Čomić.

Ona je najavila da će ministarstvo osim dijaloga, predložiti razmatranje efekata Zakona o ravnopravnosti polova, kao i razmatranje Zakona o zabrani diskriminacije, Zakon o istopolnim zajednicama i još nekoliko rešenja u oblasti ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari