CRTA: Na biračkim mestima prisutan veliki broj neovlašćenih lica, pretili posmatračima 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Dok je na trećini biračkih mesta sastav biračkih odbora bio nepotpun zbog velikog broja zaraženih korona virusom, čime su narušene procedure za organizaciju glasanja na referendumu za izmenu Ustava, sa druge strane, posmatračka misija CRTA uočila je prisustvo većeg broja neovlašćenih lica koji na biračkim mestima praktično rukovode organizacijom glasanja.

Ovo su najčešće uočene nepravilnosti u procedurama za organizovanje referendumskog dana, koje po oceni Raše Nedeljkova, programskog direktora Centra za istrašivanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), „bacaju senku na demokratičnost referendumskog procesa“.

Nedeljkov je na prvoj konferenciji CRTE za medije govorio o nepravilnostima uočenim na dan glasanja do 16 časova, među kojima je istakao upravo, sa jedne strane nepotpun sastav glasačkih odbora, a sa druge strane prisustvo neovlašćenih lica koja su ometala i posmatrače misije CRTA.

https://www.danas.rs/vesti/politika/gradjani-srbije-se-danas-na-referendumu-izjasnjavaju-da-li-su-za-promenu-ustava/

– Trend koji nas prilično zabrinjava jeste prisustvo neovlašćenih lica na glasačkim mestima. Za razliku od prethodnih izbornih ciklusa, sada značajno upada u oči da biračkim odborom praktično upravljaju lica koja nemaju nikakva ovlašćenja za to. Na više mesta su ta lica direktno pretila posmatračima CRTA, a u jednoj situaciji bili smo prinuđeni da povučemo posmatrača iz bezbednosnih razloga – naveo je Nedeljkov.

On je istakao da u tom trenutku nije bilo moguće da saopšte o kom se biračkom mestu radi, radi zaštite bezbednosti posmatrača CRTA, ali da su svi slučajevi neovlašćenog prisustva na biračkim mestima zabeleženi i njima se bave timovi CRTA, o čemu će detaljno izvestiti javnost u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari