Crta: Neophodno je hitno reagovanje tužilaštva na navode o falsifikovanju potpisa za izborne liste 1foto FoNet Nenad Ðorđević

Nevladina organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) saopštila je danas da je povodom navoda o falsifikovanju potpisa podrške za više izbornih lista, neophodno „hitno reagovanje tužilaštva“.

„Bez namere da dovodimo u pitanje samostalnost u tužilačkom radu, Posmatračka misija Crte poziva nadležna javna tužilaštva da hitno i po službenoj dužnosti istraže slučajeve falsifikovanja potpisa podrške birača na više izbornih lista kako bi se utvrdila istina, zaštitio integritet izbornog procesa i odgovorni priveli pravdi“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da, ukoliko je bilo kršenja zakona, posledice su još teže „pošto se sumnje odnose i na neke od listi koje su izborne komisije već zvanično proglasile, pa se biračima ostavlja mogućnost da glasaju za liste koje su na glasački listić stigle pomoću krivičnih dela“.

https://www.danas.rs/vesti/politika/izbori-2023/falsifikovani-potpisi/

„Apsurdna je činjenica da je do sada na lokalnim izborima u Beogradu proglašeno 12 izbornih lista, a da za većinu njih (sedam) postoje navodi o falsifikovanju potpisa podrške građana, kao i za jednu listu na parlamentarnim izborima, što ozbiljno urušava legitimitet izbornog procesa“, navodi Crta.

Podseća se da je tužilaštvo institucija koja mora aktivnom i brzom reakcijom da spreči ovakve prakse kojima se obesmišljavaju zakonske procedure i urušava poverenje građana u izbore, i to pre izbornog dana.

„Postojeća zakonska rešenja ne pružaju izbornim komisijama mogućnost da ‘pauziraju’ izborni proces dok tužilaštvo ne utvrdi činjenice, te je hitno tužilačko reagovanje još neophodnije. U navedenim slučajevima falsifikovanja potpisa podrške građana reč je o potencijalnim krivičnim delima zloupotrebe to jest neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka građana i falsifikovanja

službene isprave“, zaključuje se u saopštenju.

Posmatračka misija Crte podseća javnost da su i na parlamentarnim izborima 2016. i 2022. godine zabeleženi slučajevi falsifikovanja potpisa podrške i da su ostali bez sudskog epiloga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari