CRTA: Vučić se u martu 29 puta obraćao uživo građanima putem medija 1Foto: Screenshot RTS

Trend višemesečne dominantne zastupljenosti stranaka u vlasti u centralnim informativnim emisijama televizija sa nacionalnom pokrivenošću nastavio se i tokom marta ali uz značajan porast negativnog izveštavanja o opozicionim strankama, pokazuje Crtina analiza medijskog sadržaja.

Istraživanjem su obuhvaćene centralne informativne emisije televizija sa nacionalnom pokrivenošću: RTS, Pink, Prva, Happy i B92.

Kao posledica značajnog povećanja negativnog izveštavanja o opozicionim akterima, tokom marta beleži se i njihova veća zastupljenost u ukupnom vremenu opredeljenom za političke aktere. Opozicione stranke, kako navodi CRTA u saopštenju, bile su zastupljene u ukupno 13 odsto programa posvećenog političkim akterima što je rast u odnosu na  zastupljenost od četiri odsto u februaru. Ipak, o njima je dominantno izveštavano negativno i to u 72 odsto posvećenog vremena, dok je u februaru taj procenat iznosio 51 odsto.

„Za predstavnike vladajuće većine bilo je rezervisano ukupno 87 odsto programa. O njima je izveštavano uglavnom neutralno u dve trećine vremena (66 odsto), u jednoj trećini pozitivno (33 dosto) dok je negativan tonalitet zabeležen u 1 odsto vremena“, navodi CRTA.

Za razliku od aktera iz vlasti koji su u većini slučajeva davali izjave i direktno se obraćali građanima, akteri opozicije su tek svaki osmi put imali priliku da budu sagovornici.

Među pet najzastupljenijih političkih aktera u martu, Dragan Đilas se kao jedini opozicioni akter našao na listi odmah iza Aleksandra Vučića. Za razliku od Aleksandra Vučića i još troje aktera vladajuće većine Ane Brnabić, Siniše Malog i Aleksandra Vulina, koji su predstavljeni u neutralnom i pozitivnom tonalitetu, Dragan Đilas je u 90 odsto opredeljenog vremena prikazan dominantno negativno.

Za predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića u martu je bilo rezervisano 40 odsto ukupnog vremena opredeljenog za političke aktere, te je tako on bio skoro svaki drugi sagovornik u televizijskim vestima, što je nastavak višemesečnog trenda.

Nezavisno od zastupljenosti u programima centralnih informativnih emisija, Aleksandar Vučić se u martu u proseku svakog dana, odnosno 29 puta za 31 dan, obraćao uživo građanima putem medija što je  najviše u poslednjih šest meseci. CRTA je, kako dodaju, zabeležila da je Aleksandar Vučić u martu tri puta gostovao u televizijskim emisijama u trajanju od sat do 2,5 sata i da se još 26 puta obraćao uživo putem direktnih  uključenja sa različitih skupova koja su proseku trajala po 30 minuta.

CRTA podseća da su u poslednjih osam meseci stranke u vlasti su bile ubedljivo najzastupljenije u centralnim informativnim emisijama televizija sa nacionalnom pokrivenošću dok su opozicione stranke bile jedva vidljive.

„Ovi nalazi su još jedan pokazatelj nepostojanja političkog pluralizma u medijima sa nacionalnom pokrivenošću, što je izuzetno zabrinjavajuće imajući u vidu da se time građanima uskraćuje pravo na objektivno informisanje. Zbog toga smatramo da je od suštinske važnosti da se pitanje medijske  ravnopravnosti postavi kao prioritetno u okviru međustranačkog dijaloga o unapređenju izbornih uslova“, doda je se u saopštenju CRTE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari