CRTA: Za opciju "da" glasalo 57,4 odsto, na referendum izašlo 29,6 odsto građana 1Foto: J. Patarčić

Na osnovu 98 odsto obrađenog uzorka, “za” potvrđivanje Akta o izmenama Ustava Republike Srbije na referendumu je glasalo 57,4 odsto građana upisanih u birački spisak, dok je “protiv” glasalo 41,6 odsto, saopštila je Posmatračka misija Crte.

Statistička greška sa intervalom poverenja od 95 odsto iznosi +/- 2,4 odsto. Nevažećih listića je bilo 1 odsto.

Na glasanje na referendumu izašlo je 29,6 odsto građana upisanih u birački spisak. Statistička greška sa intervalom poverenja od 95 odsto iznosi +/- 1,3 odsto.

Prema poslednjim informacijama, na referendum je izašlo 29,6 odsto građana.

Kako su saopštili iz Crte, obrađeno je 98 odsto od ukupnog broja glasova.

Do 19 časova na referendumu o izmenama Ustava u delu o pravosuđu izašlo je ukupno 27.6 odsto građana upisanih u birački spisak.

Pravo glasa na referendumu imalo je ukupno 6.510.323 građana upisanih u birački spisak, a glasalo se na 8.150 glasačkih mesta u Srbiji ne računajući glasačka mesta u inostranstvu i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Nepravilnosti različitog tipa zabeležene su na četiri odsto glasačkih mesta. Takođe, Posmatračka misija Crta ocenjuje da je bio loš kvalitet spovođenja procesa glasanja, koji se ogleda u nepravilnoj pripremi glasačkih mesta i povredi procedura za glasanje van glasačkog mesta.

Na značajnom broju glasačkih mesta – skoro 30 odsto – prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora, što ukazuje na nedovoljnu pripremljenost organa za sprovođenje izbora.

Zabeležena su i dva slučaja pritiska na posmatrače Crte, čime su oni onemogućeni da prate tok glasanja na tim mestima.

Nepoznate osobe, koje su neovlašćeno boravile na glasačkom mestu, su vređale i zastrašivale posmatrače. Crta je odlučila da sa jednog glasačkog mesta povuče posmatrača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.