Pritiskaju stare i dementne da glasaju za SNS u staračkim domovima: Šta još piše u izveštaju CRTE? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Izborna kampanja odvija se pod neravnopravnim uslovima, pretnjama, sumnjama, u magli neodgovorenih pitanja, među kojima su – zašto su izbori raspisani samo u delu lokalnih samouprava, koje stranke legitimno učestvuju, a koje na temelju falsifikovanih potpisa, koliko možemo imati poverenja u birački spisak…

Ovo je samo deo analize izborne kampanje koju je izložila CRTA na konferenciji za novinare.

Sistematska zloupotreba institucija, odnosno neravnopravni položaj izbornih aktera dominantno su obeležili prehodnih mesec dana.

Prema rečima Raše Nedeljkov, programskog direktora CRTE i šefa posmatračke misije, pritisci na birače su brutalniji i suroviji u odnosu na prethodne izborne procese, raspostranjeni su celom zemljom. Pogotovo u javnim upravama, socijalnoj i zdravstvenoj službi, kako kod zaposlenih tako i kod korisnika.

Nedeljkov napominje da su zabeleženi slučajevi zadiranja u privatnost građana, zdravstveno stanje, mesto stanovanja…

Šef posmtračke misije je rekao i da je zabeeženo 800 pojavljivanja visokih političkih funkcionera širom Srbije tokom kampanje, odnosno da samo 11 odsto opština nisu obišli.

CRTA je podnela trostruko više prijava Agenciji za borbu protiv korupcije u odnosu na prethodne izbore, prošle godine.

Govoreći o neravnopravnosti učesnika u izbornom procesu, Nedeljkov je istakao da su predstavnici vlasti za 10 odsto povećali prostor u medijima u odnosu na prošle izbore.

Kako je istakao, u medijima je Vučiću posvećeno 14.500 sekundi više Aleksandru Vućiću nego svima drugima.

Raša Nedeljkov je napomenuo i da Ministarstvo unutrašnjih poslova kao i Ministarstvo lokalne uprave i samouprave nisu otkloniili sumnje o biračkim spiskovima, kao i o navodnim migracijama u Beograd.

Na konferenciji je istaknuto posebno da je tokom kampanje ukinuta linija razdvajanja države i partije čemu je doprinosila značajna dominacija vlasti u medijima, koji su dobili čak 1.170 sati u medijima sa nacionalnom pokrivenošću.

CRTA je zabeležila četvorostruko veći broj zloupotrebe javnih resusrsa i funkcionerske kampanje, odnosno 260 događaja takve vrste.

Tamara Branković, zamenica programskog direktora CRTE istakla je da se hodnicima opština i javnih preduzeća pritisci produbljuju i zadiru dublje nego ranije.

Kako je istakla, zabrinjavajući su navodi o pritiscima iz staračkih domova, u odnosu na stara i lica koja su dementna, gde se čak beleže slućajevi da će zaposleni glasati umesto svojih korisnika.

Novac u razmenu za glas je pojava o kojoj je Tamara Branković govorila, odnosno da je zabeleženo pozivanje korisnika koji su u lošijoj socijalno ekonomskoj situaciji, ili korisnika usluga za socijalni rad, kojima su se preko kol centara nudili pokloni u različitim vrednostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari