Čupić: Vučić je uzurpator nad uzurpatorima, izašao je iz svih ustavnih i zakonskih ovlašćenja 1Foto: FoNet/Milica Vučković

O predlozima imena za obilaznicu, objavljivanju knjige Zvezdana Jovanovića, ali i aktuelnoj vlasti u emisiji „Među nama“ govorio je profesor na univerzitetima u Beogradu i Podgorici i nekadašnji član vladinog saveta i odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić.

Čupić je prokomentarisao inicijativu SPS-a da se obilaznica nazove imenom Milutina Mrkonjića i odgovor SSP-a da bi ime Duška Radovića bilo pravo ime za obilaznicu.

„Neukusno je i jedno i drugo. Ovaj predlog je, doduše, kontra i Duško Radović to zaslužuje, ali mislim – obilaznicu, nešto što treba da pokaže da se lakše odvija saobraćaj, vi sad dajete neki značaj i neka imena vezujete. To je jedna politika koja je izgubila svaku meru. Takvi predlozi unose velike nerede i sumnje, unose podele. Ne znam da li u svetu postoji neki put koji se naziva po čoveku“, kaže Čupić i dodaje da ne zna šta je to tačno Mrkonjić zaslužio, prenosi Nova.rs.

Na pitanje kako vidi prenošenje isečaka knjige u dnevnim novinama, ali i samo štampanje knjige koju je napisao čovek osuđen na zatvorsku kaznu zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Čupić kaže:

„Imaju pravo da pišu. I Milovan Đilas je bio zatvorenik, ali je u zatvoru napisao svetska dela. On je postao planetarno poznat i to je jedini naš čovek, pored Ive Andrića koji je u književnosti, zadužio čovečanstvo po mnogim osnovama. Postavljam logično pitanje, kako to odjedanputa čovek na robiji, osuđen za najteža dela izdaje knjigu. Voleo bih da vidim to što je on napisao, autentičan rukopis. Kako nije ranije taj talenat pokazao? Kako nije ranije objavio u srednjoj školi neku priču, pesmu? Kako neki ljudi tek kad se nađu u zatvoru pišu neke knjige“, pita Čupić.

Na pitanje šta misli o tome da je država proizvođaču automobila Fijatu za samo deset godina dala više od pola milijarde evra, a za ceo projekat Fijatu dala milijardu evra, Čupić kaže:

„Ugovori koji se tajno sklapaju, a posebno kada se to radi na nivou države, evo kako završavaju. Sve što je tajno, znači nešto nije u redu. Razumem da ponekada da moćne sile i kompanije traže da se neke od klauzula ugovora ne pojavljuju, ali odgovorni političari ne smeju to da rade jer je to na račun svih građana. Ne sme to da bude tajna. Da imamo normalne instutucije svi bi oni odgovarali. Još kad bi se ustanovilo da su to štetni ugovori koji su napravili ogromne štete, pa to bi trebalo da se odgovara, ali niko ne odgovara. Naše institucije ne funkcionišu, svaka vlast koja dođe je gledala da što više skrati mogućnost da instucije funkcionišu, da ih podredi i potpuno ponizi. A ova je do kraja to razorila. Imamo čoveka koji je uzurpator nad uzurpatorima, izašao je iz svih ustavnih i zakonskih ovlašćenja. Ništa vlada ne znači, ništa skupština ne znači“, zaključuje Čupić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.