Kako je izgledala debata Ćute, Brnabić i Obradovića na RTS? 1Foto: Nova/Printscreen/RTS

Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je Ani Brnabić u emisiji „Reč na reč“ na RTS da uništava prirodu i da je vidi „kao izvor prihoda“.

Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao da Srpska napredna stranka i Vlada na čijem je čelu Ana Brnabić spremna da proda prirodu Srbije, da omogućava kompanje litijuma i uništavanje vode, vazduha i zemljišta.

Brnabić je, s druge strane, izjavila da Srpska napredna stranka radi najbolje u interesu Srbije, kao i da „ovi koji se sada predstavljaju kao zeleni nisu ništa uradili za Srbiju dok su bili na vlasti“.

Sagvornike u emisiji nazvala je „Đilasova opozicija“ – lidera Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa, te dodala da nemaju ni plan ni program.

Rekla je da je budžet za poljoprivredu sada tri puta veći nego pre deset godina

Boško Obradović, takođe učesnik debate, izjavio je da „naša vlada nije naša vlada“, te rekao „Rio Tinto marš iz Srbije“, prenela je Nova.rs.

„Zanimljivo je da Obradović priča o stranim ambasadama kada se zna da je SAD ambasada ugurala Dveri u vladu Republike Srbije“, uzvratila je Brnabić.

Lider Dveri ocenio je večeras da se Srbija „pretvorila u jednu vrstu kolonije“ Evropske unije i da ide ka tome da postane „deponija EU“.

U debatnoj emisiji „Reč na reč“ na Radioteleviziji Srbije (RTS) na temu zaštite životne sredine, Obradović je ocenio da je pod vlašću Srpske napredne stranke (SNS) Srbija postala „neka vrsta rudnika za strane multinacionalne korporacije“ koje po njegovim rečima, koriste jeftinu radnu snagu, iznose profit iz Srbije „a paralelno zagađuju životnu sredinu“.

„Čitava Vojvodina ima ozbiljan problem sa pijaćom vodom, zagađenost vazduha je već danas problem u mnogim gradovima. Kad pogledate stanje životne sredine, mi nismo okupirani i ugroženi samo na Kosovu i Metohiji već u čitavoj Srbiji“, rekao je lider Dveri.

Obradović je dodao da Srbija prečišćava „samo 11 odsto otpadnih voda“, da je „najsiromašnija na Balkanu u odnosu na autohtone površinske vode“ i da ima „najmanji stepen pošumljenosti“ na Balkanu.

Brnabić je stavove opozicionih političara okarakterisla kao „politički motivisane“ i rekla da nemaju nikakav plan i program, te da im je, kako je kazala, „jedini cilj Aleksandar Vučić“, predsednik Srbije.

Tufegdžić, kandidat na listi Narodne stranke „Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“, kazao je da je glas za tu stranku „siguran glas za čistu Srbiju i protiv kopanja litijuma“.

Rekao je i da je to i „siguran izbor za sve poljoprivredne proizvođače“, te ponovio da se Narodna stranka zalaže za trajnu zabranu iskopavanja litijuma i „agresivnog rudarstva“.

„Rudnik litijuma kod Loznice bi ‘proizveo’ 300.000 ekoloških izbeglica iz Mačvanskog okruga, jer bi zemlja bila trajno uništena“, kazao je on.

Naveo je da „država ništa ne izdvaja za poljoprivredu“, jer budžet za poljoprivredu iznosi 100 milijardi dinara, što je onoliko koliko poljoprivrednici uplate u budžet kroz PDV i akcize na gorivo.

„Poljoprivreda mora da bude drugačije organizovana, a uništeno je sve zbog čega su ljudi ostajali na selu“, kazao je Tufegdžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari