Cvijanov: Nije dobro za Srbiju da Rusiji sada pruži ruku prijateljstva 1foto: Printscreen/YouTube/N1; Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

– Ne vidim nijedan razlog da Sergej Lavrov dođe u Srbiju s obzirom da je pod sankcijama gotovo svih zemalja zapadnog sveta. Smatramo da je sve što je trebalo da bude urađeno sa Rusijom dogovoreno telefonskim pozivom, premda mi sa širim detaljima tog poziva nismo upoznati, tačnije sa kompletnim aranžmanom koji je Aleksandar Vučić dogovorio sa Vladimirom Putinom, kaže za Danas v.d. predsednik Nove stranke Norbert Cvijanov.

Nova stranka juče „oštro osudila prijem zvaničnika Ruske Federacije, Sergeja Lavrova, od strane Republike Srbije.

Jedini benefit Lavrovove posete bi bio ako bi, kaže Cvijanov, ruski zvaničnik sa soboom poveo 4036 ruskih agenata, koje su spominjali aktivisti antiratnog protesta „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“, navodi v.d. predsednik Nove.

– Nije dobro za Srbiju u ovom trenutku da pružimo Rusiju ruku prijateljstva, iako nismo neprijatelji sa Rusijom, zato što bi bili trn u oku EU i Zapadu kojima toliko težimo nije trenutak, kaže Cvijanov.

On navodi da će Srbija verovatno trpeti odrđene posledice zbog ove posete, u vidu još većeg pritiska Zapada, ali napominje da nije vidovnjak.

– Jučerašnja inauguracija ne vodi ka ničemu transparentnom. Izgleda da je ovo samo nastavak Vučićeve spoljne politike sedenja na više stolica. Mi ne možemo da pretpostavimo više na koliko stolica on sedi. Ako ti pozivaš u goste nekoga ko je pod međunarodnim sankcijama, a par dana pre toga ti dolazi neko iz EU, kao i par dana posle toga, smatra v.d. predsednik Nove stranke.

Inače, da Lavrov dolazi u zvaničnu posetu Srbiji 7. juna pisao je portal Nova.rs, a potvrdu da će posete biti dobila je ruska agencija Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari