Cvijetin MilivojevićFoto: FoNet/Milica Vučković

Vlast ne sme dozvoliti da dođe do međunarodne istrage izbornih neregularnosti, jer se plaši svoje senke i tačno zna dokle može da ide u konfrontaciji sa Zapadom, izjavio je u intervjuu FoNetu politikolog Cvijetin Milivojević, uveren da će izbori u Beogradu biti ponovljeni.

Pozivajući se na naslov knjige „Vučje vreme“, on je u serijalu Kvaka 23 aktuelnu poziciju vrha vlasti opisao kao „zec lider u vučjem vremenu“.

Pre ovih izbora nepodeljena podrška Aleksandru Vučiću je došla i sa Zapada i sa Istoka, i iz Moskve i Pekinga, kao i iz Vašingtona i Brisela, podsetio je Milivojević u razgovoru sa Zoranom Sekulićem i objasnio da je vlast svakome od njih nešto obećala.

Šta se u međuvremenu ispodešavalo? Verovatno taj zapadni deo međunarodne zajednice nije očekivao da će Vučić baš tako na očit način pokušati da pokrade izbore u Beogradu, ukazao je Milivojević.

On smatra da za to ima više krivaca, među kojima su i oni koji su u Srbiju u proteklih desetak godina uneli stabilokratiju, što u prevodu znači Vučićevu nesmenjivost sve dok je kooperativan u stvarima važnim za Zapad.

E sad je ovo jedan brutalan prekršaj, dakle sudija ne može baš da oćuti, da ne da makar žuti karton, pa još jednu šansu, naglasio je Milivojević.

Ali, ako se prekršaj ponovi, a prekršaj bi bio insistiranje na formiranju vlasti na osnovu izbornih neregularnosti, to bi verovatno bio crveni karton, ocenio je on i predvideo da bi to, za početak, bila međunarodna istraga.

Više je nego jasno da izbori u Beogradu moraju biti ponovljeni, naglasio je Milivojević, koji smatra da je to dobra izlazna strategija za samog Vučića i njegovu vlast.

Prema njegovom tumačenju, Vučić od 1. januara pokušava da odobrovolji zapadni deo međunarodne zajednice da ga ne pritiska suviše zbog izbornih neregularnosti, tako što simbolički krčmi jedan po jedan element suvereniteta Srbije na Kosovu.

Taj igrokaz smo i ranije mogli da vidimo, ali se sada neko ovde malo preigrao, rekao je Milivojević, koji misli i da je uoči izbora postojala neka vrsta prećutnog dogovora da Vučiću ostane vlast u Srbiji, a da se opoziciji da šansa da preuzme Beograd.

Očigledno da neko taj deo dogovora nije ispoštovao, a taj neko je očigledno vlast, rekao je on i konstatovao da smo sada došli do toga da se zapravo Vučić odjedanput oseća ugroženim, jer mu se pomalno para džemper, makar u Beogradu, predočio je Milivojević.

Upitan da li to znači da zapadnoj politici stabilokratije prema vlastima u Srbiji ističe rok trajanja, on je odgovorio da verovatno da ističe, jer se poklopilo i mnogo stvari na geopolitičkom planu.

U tom kontekstu jaki čovek u Srbiji nije više u prilici, evo kad pominjemo Kosovo, da isporuči još mnogo toga što se od njega očekuje da isporuči, a što on realno ne sme da isporuči, jer bi faktički to bio njegov politički kraj, ukazao je Milivojević.

Možda i ističe vreme stabilokratije, ali nisam siguran da će biti tako brzo, dodao je on, ali je objasnio da je to paranje džempera poruka Vučiću povodom izbornih neregularnosti, pre svega u Beogradu.

„Evo šta će se desiti na sledećim izborima na nekom drugom nivou ako ne budeš ispoštovao ono što si dobio kao poruku, možda se to desi u Nišu, Novom Sadu i još 115 gradova ili opština na kojima će biti izbori ovog proleća“, protumačio je Milivojević, koji smatra da „to može da bude ta vrsta poruke“.

Upitan o fenomenu političkih preletača, on je naglasio da su promene političkih dresova ubrzane od uvođenja proprocionalnog izbornog sistema.

Preletači opšte prakse su ljudi koji politiku shvataju kao prečicu do moći, novca i sinekure, a ne kao bavljenje poslom od interesa za građane, za šta se troši upravo njihov novac, ali oni na to najčešće ne reaguju, rekao je Milivojević.

Kako je predočio, neko troši i bahati se vašim novcem, neko vašim novcem faktički krade vašu političku volju, ali ni u kritičkoj javnosti ne postoji dovoljna količina svesti da to nije dobro.

Tužilaštvima za takve stvari nisu potrebne nikakve prijave, mogla bi da reaguju samo na osnovu informacija koje su dostupne u medijima, rekao je Milivojević i podsetio na izjavu Branimira Nestorovića da je nekom njegovom odborniku ponuđeno „nešto šestocifreno“.

Od te izjave je prošlo mesec dana, ali tužilaštvo nije reagovalo, rekao je on i ocenio da mu sada postizborne neregularnosti deluju ozbiljnije od onih u izbornom procesu.

S druge strane, skoro da se ne pominju medijske neregularnosti. Mi imamo nešto malo opozicionih i slobodnih medija i 90 odsto medija koji su propagandna oružja vlasti, rekao je Milivojević, koji je fluktuaciju birača označio kao klasičan izborni inženjering.

Prema njegovim mišljenju, na taj način se krade i prekraja izborna volja građana i ne dozvoljava formiranje vlasti na osnovu njihovih opredeljenja.

Na stranu što dobar deo građana u ovih 65 gradova i opština i nije glasao za nekog konkretnog koji će rešavati lokalne probleme, već za Vučića, uveren da su to bili predsednički izbori, rekao je Milivojević.

On smatra da bi nekakva šok terapija mogla da utiče da izbori budu više u skladu sa političkom voljom birača, što bi u sadašnjoj situaciji moglo da znači da se Vučić natera, kad već neće dobrovoljno, da ponovi beogradske izbore, ako već ne želi da ih poništi.

To bi bila ozbiljna šok terapija, ali je potrebno i da opozicija, ne samo na ponovljene beogradske, već i preostale lokalne izbore, ne izlazi ako se prethodno ne dogovore izborna pravila, poručio je Milivojević.

Ukoliko opozicija prihvati da na sve te izbore ide pod istim izbornim uslovima, upozorio je Milivojević, još dugo nećemo gledati demokratiju, već pijacu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari