Da li će se Narodna stranka udružiti sa Dverima: Boško Obradović poziva na saradnju, iz NS kažu da "razgovaraju sa svima" 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda (arhivska fotografija)

„Narodna stanka je stranka desnog centra. I mi smo spremni da razgovaramo o saradnji sa svima koji se obavežu da posle izbora neće kod Vučića“, kaže za Danas Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke, odgovarajući na pitanje da li je moguća saradnja sa Patriotskim blokom i Zavetnicima.

Boško Obradović, lider Pokreta Dveri, pozvao je Narodnu stranku na saradnju, jer smatra da je ona mnogo bliža Patriotskom bloku nego Stranci slobode i pravde. Naveo je da njih vidi u budućem, još širem „Patriotskom bloku“ u koji su dobrodošli. Objasnio je i da niko samostalno neće smeniti sadašnju vlast, tako da je najšira saradnja neophodna.

„Predsedništvo Srpskog pokreta Dveri pozvalo je sve parlamentarne i vanparlamentarne patriotske stranke na udruživanje u još širi državotvorni blok, a lično sam razgovarao sa nekoliko lidera na tu temu. Potpuno sam posvećen daljem proširenju Patriotskog bloka i saradnji u patriotskoj opoziciji“, ističe lider Dveri za Danas, ne želeći da precizira sa kojim je to liderima već razgovarao.

Ni generalni sekretar Narodne stranke nije želeo ni da potvrdi, ni da demantuje da li je već bilo nekog zvaničnog poziva na saradnju, niti da li je došlo do nekih konkretnih razgovora na relaciji Vuk Jeremić – Boško Obradović.

„Narodna stranka razgovara sa svima i sa levog i sa desnog političkog spektra”, ponavlja Jovanović za Danas, a na pitanje da li ti razgovori znače da koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije više ne postoji, odgovara da je to bila predizborna koalicija.

Na pitanje zašto se o formiranju šireg Patriotskog bloka razgovara posle, a ne pre izbora, lider Dveri kaže da je bio za to i pre izbora. Podseća da je inicirao formiranje Patriotskog bloka sa više od 10 patriotskih organizacija, da je podržao ideju prof. dr Miloša Кovića da se napravi još šira patriotska izborna lista, i da je bio spreman da se odrekne predsedničke kandidature u korist zajedničkog nestranačkog predsedničkog kandidata patriotske opozicije.

Sada sam još uvereniji da nam treba dalje širenje Patriotskog bloka i ujedinjenje svih patriota oko očuvanja КiM u sastavu Srbije i opstanka Republike Srpske“, kaže Obradović.

Na pitanje da li to udruživanje znači i da će Zavetnici, Dveri i POKS imati jedan poslanički klub u parlamentu Srbije, radi lakšeg izjašnjavanja o plasiranja ideja, lider Dveri precizira da se o tome još nije razgovaralo.

„Pretpostavljam da će svako želeti da ima svoj poslanički klub kako bi na najbolji način predstavio svoju politiku. Ali, otvoren sam za svaku vrstu razgovora o daljem proširivanju i ujedinjavanju Patriotskog bloka, jer verujem da je to budućnost srpske politike“, navodi sagovornik Danasa i dodaje da nema više monopola bivše vlasti na opoziciono delovanje.

Danas nije dobio odgovor ko bi sve mogao da se nađe u tom širem Patriotskom bloku, ali je za sada gotovo jasno da Demokratska stranka Srbije ne vidi sebe u tom krugu.

Miloš Jovanović, lider DSS kaže za Danas da ima svoje prioritete i viziju.

„Uspeli smo da dođemo u situaciju da gradimo novi DSS i tome ćemo se posvetiti u narednom periodu istovremeno nastavljajući političko delovanje u okviru srpske koalicije NADA“, ističe Jovanović.

Da podsetimo pre nedelju dana predstavnici Srpske stranke Zavetnici i Patriotskog bloka oko pokreta Dveri ozvaničili su početak saradnje „za očuvanje državnih i nacionalnih interesa“, stavljajući u centar svog delovanja protivljenje uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari