"Da li će Vučić i Dačić otputovati u Njujork": Dve stranke desnog bloka o sednici SB UN 1foto Printskrin

U odvojenim saopštenjima dve članice desnog bloka Zavetnici i Dveri osvrnuli su se na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu 27. aprila, u kojima traže da se suverenitet Srbije zaštiti u UN i pitaju da li će Vučić i Dačić otputovati u Njujork na sednicu.

Neophodno je zatražiti da se stalne članice Saveta bezbednosti UN na narednoj sednici o Kosovu i Metihiji izjasne da li je francusko-nemački sporazum u saglasnosti s Rezolucijom 1244, navodi se u saopštenju Srpske strane Zavetnici.

Ujedinjene nacije su jedino mesto gde Srbija može adekvatno da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet i ospori plan Zapada da tzv. kosovska država postane punopravna članica svih međunarodnih organizacija, dodaju u saopštenju.

Iz ove stranke navode da je jedini način da se spreči legalizacija secesije Kosova i Metohije i stane na put trajnom proterivanju Srbije iz pokrajine povratak pregovora pod puni mandat Ujedinjenih nacija gde Srbija može da se osloni na bezuslovnu podršku Rusije i Kine.

Srpske vlasti nikako ne bi smele da pristanu na primenu zahteva Brisela i Vašingtona i mora da insistira na punoj i celovitoj primeni Rezolucije 1244, naglasili su u saopštenju.

Potpredsednik Dveri Ivan Kostić upitao je da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otići na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjnenih nacija (SB UN) 27. aprila u Njujorku, navodeći da je neophodno da tada traže poštovanje i primenu Rezolucije 1244, u delu koji se odnosi na povratak srpskih snaga bezbednosti na Kosovo, povratak raseljenih i proteranih lica, zaštitu Srba i srpske dece.

Kostić je u pisanoj izjavi upitao da li će Vučić i Dačić „išta konkretno“ uraditi za kosovske Srbe na sednici SB UN s obzirom da sednicom predsedava Rusija i da postoji niz diplomatskih alata koji se mogu iskoristiti za srpske interese.

„Vučić i Dačić se prave nemušti kada je Rezolucija 1244 u pitanju i na svaki mogući način gledaju da, zarad interesa Vašingtona i Brisela, sednica Saveta bezbednosti UN 27. aprila posvećena Kosovu i Metohiji prođe nezapaženo i bez konkretnih rezultata za Srbe koji su svakim danom u sve većoj opasnosti“, naveo je potpredsednik Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari