Da li je Srbija u riziku da joj Evropska unija ponovo uvede vize? 1Batrovci Foto: Dejana Majstorović (arhiva)

Skupština Srbije usvojila je prošle nedelje izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima, piše N1 Beograd.

Tim zakonom predviđeno je da strani državljani u jedinstvenom postupku, istovremeno, ostvare pravo na privremeni boravak i na rad u Srbiji. Evropska komisija zbog toga je zabrinuta, jer kako kažu, izmene predstavljaju rizik za javnu politiku i bezbednost Evropske unije.

Sećamo li se jednog od najvećih uspeha evrointegracija 2009. godine, od koje nam više vize za putovanja u zemlje EU nisu potrebne. Da li je sada izmenama Zakona o strancima kojima je pojednostavljena procedura sticanja radne i boravišne dozvole bezvizni režim Srbije ugrožen?

„Ono što je problematično jeste što su u toku izmene Zakona o državljanstvu koje bi obezbedile pojednostavljene procedure za dobijanje državljanstva nakon ograničenog perioda boravka u Srbiji, a ako se ne varam radi se o tri godine umesto pređašnjih pet. Tako kroz te pojednostavljene procedure može da se desi da državljani trećih zemalja, kojima bi inače bila potrebna viza za ulazak u EU, to mogu da urade i bez vize“, kaže Sofija Popović iz EWB.

Evropska komisija je već izrazila zabrinutost.

„Izmene srpskog Zakona o državljanstvu bi mogle da predstavljaju rizik za javnu politiku ili bezbednost Evropske unije, s obzirom da građani Srbije uživaju bezvizni pristup Evropskoj uniji“, navela je EU u odgovoru N1.

Ono što je još potrebno je da srpske vlasti, u koordinaciji sa evropskim institucijama, treba da otklone sve zakonske odredbe koje bi mogle da predstavljaju rizik za ukidanje bezviznog režima sa Srbijom. Međutim….

„Obeshrabrujuće je to što srpske vlasti u kreiranju zakonskih rešenja ne uzimaju automatski u obzir evropska pravila na koja smo se mi obavezali, nego EU na to mora da nas podseća, što šalje jednu jako lošu sliku o Srbiji kao partneru EU, posebno u kontekstu rata u Ukrajini, gde mi kao država kandidat ne samo da se nismo usaglasili sa evropskim sankcijama Rusiji, već negde o nama postoji ta percepcija koja pomaže da se evropske sankcije zapravo zaobilaze“, navodi Popović.

Izmene Zakona o zapošljavanju stranaca su donete kako bi se privukli visokoobrazovani kadrovi, naročito otkako je počeo rat na prostoru Ukrajine i Rusije. Oprečni stavovi stigli su iz Ministarstva evropskih integracija, koje kaže da problema nema i da ćemo nastaviti da pazimo na bezbednosnu politiku i bezbednosne interese EU. Iz Centra za Evropske politike kažu da je kvalitetnije rešenje od same izmene zakona bio projekat Cirkularne migracije, odnosno da oni koji odu iz svoje zemlje održavaju stalan kontakt sa zemljom maticom.

„Mi smo mišljenja da, to su zapravo i neke analize koje smo sproveli u sklopu tog projekta, zapravo i dokazale da cirkularne migracije zapravo adresiraju probleme deficitarne radne snage privlačenja virokoobrazovane radene snage“, kaže Andrija Mladenović iz Centra za evropske politike.

To se odnosi naročito na kontekst u kom se Srbija nalazi, kao države u kojoj se velik broj i njenih državljana nalazi u drugim zemljama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari