Da li je Vučić u Ohridu dao zeleno svetlo da pet članica EU prizna Kosovo? 1foto (BETAPHOTO/European Council/Olivier Matthys)

O tome da li će pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo sada to učiniti nakon što je predsednik Srbije u Ohridu dao saglasnost evropskom mirovnom rešenju sa Kosovom, sagovornice Danasa su saglasne u negativnom odgovoru.

– Ne mislim da je realno očekivati da će države članice EU koje ne priznaju Kosovo to sada uraditi u skorije vreme zbog onoga što je dogovoreno u Ohridu. Svaka od njih je u stavu da ne prizna Kosovo uporna zbog svojih unutrašnjih teritorijalnih problema. Ne treba imati nikakve iluzije da na primer Kipar ili Španija nisu priznavale Kosovo do sada zbog činjenice da to Srbija nije uradila – kaže za Danas Sofija Popović, novinarka portala European Western Balkans.

Na pitanje da li je Aleksandar Vučić u Ohridu dao zeleno svetlo da pet članica EU priznaju Kosovo, Biljana Đorđević, poslanica Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije, kaže za Danas da to nije slučaj.

– Rekla bih da nije, posebno zato što je osnovni sporazum nedovoljno precizan, a aneks implementacije je još manje precizan, toliko da je bez njegove dopune teško govoriti o implementaciji – smatra ona.

Međutim, Sofija Popović dalje naglašava da će tih pet država uveliko omekšati svoje pozicije prema tom pitanju, onda kada dođe trenutak za napredak Kosova na putu ka EU ili NATO-u.

Da li je Vučić u Ohridu dao zeleno svetlo da pet članica EU prizna Kosovo? 2
Foto: Privatna arhiva

– Ukoliko do omekšavanja tog stava ne dođe, članstvo Kosova u regionalnim organizacijama neće biti moguće. Sudeći prema izjavama najviših državnih zvaničnika i EU i NATO-a jedan od glavnih ciljeva evropskog plana je upravo ubrzanje procesa evroatlantskih integracija Kosova, odnosno evropskih integracija Srbije – kaže naša sagovornica.

Kako dodaje, EU je ovog puta ozbiljna u namerama da prati implementaciju onoga što je dogovoreno.

– O tome govori i činjenica da su obaveze Srbije ušle u pregovarački okvir za poglavlje 35, koje je jedno od blokirajućih poglavlja, pored oblasti iz poglavlja 23 i 24 koje se tiču vladavine prava. To znači da bez napretka u tim oblastima neće biti napretka ni u ostalim poglavljima. U tom smislu da li je predsednik stavio formalno svoj potpis na dogovor ili ne manje je važno jer su to postale nove obaveze na putu Srbije ka EU – zaključuje Sofija Popović.

Biljana Đorđević kaže da je važno da se razumem i da ako je cilj medijatora pregovora da pregovori imaju uspeh, moraju se stvoriti podsticaji za to, a priznanje Kosova od zemalja nepriznavača bi zadalo udarac nastavku dijaloga što ni EU ni SAD ne žele.

Da li je Vučić u Ohridu dao zeleno svetlo da pet članica EU prizna Kosovo? 3
Foto: FoNet/ Milica Vučković

– Najzad, znamo da su pozicije zemalja poput Španije i Kipra zbog svojih unutrašnjih političkih prilika tvrđe kada je reč o nepriznanju Kosova u odnosu na druge zemlje, i ne bih rekla da su sadašnji oblik prihvatanja osnovnog sporazuma i aneksa dovoljno dobri razlozi za njih da to urade – zaključuje Biljana Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari