Da li pobedom opozicije u Beogradu počinje spasavanje Srbije? 1Foto: Photo: A.H./ATAImages

Izjave dođu i odu, ali osnovni problem ostaje, ova vlast se na izborima ne može oboriti bez masivne opozicione političke mobilizacije građana koja nedostaje. Ko upravlja glavnim gradom, taj stiče kredibilitet u glavama građana ostatka Srbije da upravlja i državom. Ali te stvari dovode u pitanje da li je moguće i spasavanje Srbije, jer bi nove vlasti morale da se koriste sličnim metodima.

Ipak, Srbija je specifična po tome što se politički trend diktira iz Beograda i ne može se porediti sa Turskom ili Mađarskom, u kojima režimi nastavljaju nesmetano da funkcionišu i nakon političkog gubitka glavnog grada.

To kažu sagovornici Danasa odgovarajući na Danasovo pitanje dana a to je izjava lidera SSP Dragana Đilasa da pobedom opozicije u Beogradu počinje spasavanje Srbije.

Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta, za Danas kaže da se ova vlast na izborima ne može oboriti bez masivne opozicione političke mobilizacije građana i ta mobilizacija očigledno nedostaje od kada su naprednjaci na vlasti.

– Oni ne daju mesnu zajednicu, a kamoli Beograd u kojem živi četvrtina stanovništva Srbije koja kreira oko 40 odsto ukupne srpske proizvodnje. Izjave dođu i odu, ali osnovni problem ostaje – navodi Radonjić.

A Nikola Jovanović, osnivač Centra za lokalnu samoupravu, ukazuje na to da je Srbija zaista specifična po tome što se politički trend diktira iz Beograda.

– U tom smislu, Srbija se ne može porediti sa jednom Turskom ili Mađarskom, u kojima režimi nastavljaju nesmetano da funkcionišu i nakon političkog gubitka glavnog grada. Zato mislim da vlast ne bi mogla da nastavi da dugo stabilno funkcioniše na republičkom nivou, ukoliko bi Beograd pao u ruke opozicije. Iz ovog razloga su predstojeći izbori toliko važni za sve strane i zato će svi uložiti sve što imaju. I zbog toga je važno za opoziciju da izađe sa konkretnim programom i konkretnim timom, jer više nema popravnog – kaže Jovanović za Danas.

Dok politikolog Mladen Mrdalj skreće pažnju na to da ko kontroliše Beograd taj kontroliše veliki deo srpske ekonomije, veliki broj radnih mesta, veliki broj ugovora sa velikim privatnim preduzećima, pa samim tim može i značajno uticati na motivaciju velikog broja građana, uključujući i privredne subjekte, da se jače okrenu ka partijama koje kontrolišu Beograd.

– Osim toga, bitna je i simbolika – ko upravlja glavnim gradom, taj neminovno stiče kredibilitet u glavama građana ostatka Srbije da upravlja i državom. Međutim, upravo te stvari dovode u pitanje da li je moguće i spasavanje Srbije, jer bi nove vlasti morale da se koriste sličnim metodima kojima se koriste tekuće vlasti, a kojima su se koristile i prošle: partijska odanost iznad stručnosti, korupcija, nepotizam, pritisci na medije, itd – zaključuje Mrdalj.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je jedan od sagovornika iz inostranstva sugerisao da bi možda mogao da prepusti Beograd opoziciji po ugledu na Tursku i Mađarsku 2019. gde je opozicija pobedila u glavnim gradovima, ali je režim na republičkom nivou opstao. Vučić kaže da na takav scenario neće pristati. A opozicija veruje da bi pobeda u Beogradu znači početak kraja Vučićeve vlasti u Srbiji.

Izbori u Beogradu biće ponovljeni jer izborne liste koje su prešle cenzus ili nisu imale il inisu bile zadovoljne većinom koju imaju ne bi li Skupština Grada Beograda bila konstituisana.  Još uvek se ne zna datum održavanja novih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari