Da li Vučić "razbija" Zavetnike: Sagovornici Danasa o napuštanju poslanika i odbornika ove stranke 1foto FoNet Zoran Mrđa

Srpsku stranku Zavetnici uoči i nakon aprilskih izbora, kao i godinama unazad, prati glas da je zapravo „desni“ i nacionalistički projekat lidera Srpske napredne stranke i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, iako to predsednica Zavetnika uporno demantuje i u javnim nastupima kritikuje politiku vladajuće partije.

Pre svega kada je reč o Kosovu, odnosu prema Rusiji, prema ljudima drugačije seksualne opredeljenosti i manjinama, zastupajući konzervativne i takozvane tradicionalne stavove.

Vest da je Zavetnike napustilo dva poslanika, kao i četiri lokalna odbornika, iz vrha ove partije komentarišu kao uspešno vrbovanje od strane SNS, jer se vladajuća stranke navodno uplašila od vrtoglavog rasta rejtinga Zavetnika.

Bračni par Zavetnika po uzoru na bračni par Drašković

Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta kaže za Danas da, prema njegovim informacijama, razlog napuštanja ovih poslanika i odbornika svađa sa bračnim parom Stamenkovski.

Da li Vučić "razbija" Zavetnike: Sagovornici Danasa o napuštanju poslanika i odbornika ove stranke 2
Foto: Beta/BRANISLAV BOZIĆ/MO

– Mnogi su tamo nezadovoljni činjenicom da su Zavetnici u suštini jedna porodična firma za pružanje patriotskih usluga koja posluje na tržištu i svako može da je unajmi, a problem nastaje pri raspodeli dobiti. To vam je ista priča kao kod Vuka i Danice Drašković koji su i ustanovili taj koncept porodičnih političkih kompanija i koji na taj način već trideset godina jako lepo žive – smatra Parović.

A što se Vučića tiče, dodaje naš sagovornik, on Zavetnike doživljava kao svoju investiciju i u svakom momentu može da im razbije poslanički klub.

– Ali mu to sada ne treba jer mu treba njihova retorika da bi pravio utisak u javnosti kako je razapet između Milice Đurđević Stamenkovski i Naima Leo Beširija. Da se on kao bori i neće odustati, a suština je da je sve kečerska predstava – zaključuje Miroslav Parović.

Podsetimo, poslanici Dušan Stojiljković i Dragan Stojanović, kao i četvoro odbornika u lokalnim skupštinama, napustili su stranku Zavetnici.

U pismu koje su potpisali Stojanović i Stojiljković, kao i odbornica u Skupštini Beograda i opštini Rakovica Marija Vukomirović, odbornica u Rakovici Ramara Mladenović, odbornik u opštini Palilula Bojan Sladojević i odbornik u Skupštini grada i opštini Palilula Stefan Jovanović obavestili su građane da će nastupati samostalno.

Naveli su i da će se snažno boriti za srpske nacionalne interese i da se „snažno ograđuju od manipulacije koje srpskom narodu servira Milica Đurđević Stamenkovski i njeni poslušnici iz Srpske stranke Zavetnici“.

Da li Vučić "razbija" Zavetnike: Sagovornici Danasa o napuštanju poslanika i odbornika ove stranke 3
foto: N1, Printskrin

Zavetnici su nastali u Vučićevoj kuhinji

– Desna scena političkog spektra, po mom dubokom uverenju, napravljena je u Vučićevoj kuhinji i logično je da on očekuje poslušnost. Mislim da on nije očekivao da će sve desne stranke preći cenzus na prošlim izborima, ali je rat u Ukrajini uspeo da ih podigne više nego što je Vučić planirao – kaže za Danas Biljana Stojković, kandidatkinja na predsedničkim izborima u aprilu ispred koalicije „Moramo“.

Ne zaboravite, dodaje ona, da su pre izbora televizije sa nacionalnom frekvencijom bile otvorene samo za ove aktere „opozicije“

– Sadašnja dešavanja sa Zavetnicima meni liče na disciplinovanje, a verujem da će se slično desiti i drugima u toj grupaciji. Verovatno su previše „poleteli“ i osamostalili se u aktivnostima – smatra Biljana Stojković.

Predsedništvo Srpske stranke Zavetnici saopštilo je da nije neočekivana vest „objavljeno saopštenje Srpske napredne stranke u kome se navodi da su uspešno završili vrbovanje šestoro bivših članova Zavetnika“, smatraju da se to desilo zato što vlast nema rešenje za, kako kažu, „vrtoglavi rast podrške Zavetnicima i zato što im je bilo važno da njihovo vrbovanje uspe dan pred glasanje o novoj Vladi“.

Predsedništvo Srpske stranke Zavetnici saopštilo je da nije neočekivana vest „večeras objavljeno saopštenje Srpske napredne stranke u kome se navodi da su uspešno završili vrbovanje šestoro bivših članova Zavetnika“, smatraju da se to desilo zato što vlast nema rešenje za, kako kažu, „vrtoglavi rast podrške Zavetnicima i zato što im je bilo važno da njihovo vrbovanje uspe dan pred glasanje o novoj Vladi“.

„Mesecima jure, agituju i progone ne samo poslanike, odbornike, već i članove naše stranke i ovde je jasno da ih boli rast rejtinga koji Milica Đurđević Stamenkovski uživa među građanima, pogotovo nakon ubedljive dominacije u Narodnoj Skupštini nad naprednajcima“.

Već duže vreme je ta ekipa Zavetnika bila „meta obrade specijalnih ponuda od strane vlasti“, a nažalost, pokazalo se da su neotporni na ucene, pretnje i, pre svega, ponude, koje će morati da odrađuju u narednom periodu, „ukoliko ne vrate pod hitno mandate koje nisu dobili na svoje ime, već u ime Srpske stranke Zavetnici“, navodi se u saopštenju koje u ime Predsedništva stranke potpisuje Goran Igić.

Ovim činom pokazuju se, kako navode, dve stvari – da vlast neće žaliti sredstva u obračunu sa rastom podrške Zavetnicima i drugo, da oni koji su izdali predsednicu stranke i partijsku disciplinu i ideologiju mogu sami da nastave niz dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari