Nasilje je kad vam neko priča bajke svaki dan, pa makar to bio i Andersen: Poruka sa protesta u Kragujevcu 1Foto: Z. Mišić /Danas

 

Posle jednočasovne blokade u Ulici Svetozara Markoviċa, kao i uvek, bez incidenata završen je 10. protest Srbija protiv nasilja u Kragujevcu.

U Kragujevcu je na Đačkom trgu u 19 sati počeo 10. protest Srbija protiv nasilja. Na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije okupljenima se obratio Božidar Jovanoviċ, inženjer mašinstva i nekadašnji košarkaš Radničkog iz Kragujevca.

– Ne želim da Srbija zauvek ostane Stradija i da Radoje Domanoviċ bude življi sada nego onda kada je bio živ. I, to ona Srbija, koja može milonima tona svoje pšenice, kukuruza, šljiva, malina, jabuka… da pregradi Dunav i potopi Evropu do Švarcvalda i Baltičkog mora, rekao je Božidar Jovanoviċ.

On je dodao da današnja Srbija od prosutog mleka nezadovoljnih stočara može da Crno more pretvori u Belo.

– Ne želimo da Srbija bude ukleti brod koji nekontrolisano pluta na pučini sa posadom koja je odavno izgubila kompas a uz to ne ume da čita karte i ne zna na koju stranu sveta da ga usmeri, poručo je on.

Nasilje je kad vam neko priča bajke svaki dan, pa makar to bio i Andersen: Poruka sa protesta u Kragujevcu 2
Foto: Z. Mišić /Danas

Po Jovanoviċu, učesniku čuvenih demonstracija 1968. godine, nasilje nije samo kada se dogode masovna ubistva veċ i kada se dete ne upiše u obdanište zbog političke podobnosti, kada ne možete da se zaposlite bez članske karte vladajuće stranke ili kada niste u moguċnosti da kupite lek.

– Nasilje nad nama je kada jedan čovek svakog dana priča bajke, pa makar to bio i lično Andersen, zaključio je on.

Kragujevačnai su blokirali Ulicu Svetozara Markoviċa pored Crvenog krsta i kuċe doktora Ilije Koloviċa.

Porukama: Očuvajmo identitet starog Kragujevca, Želimo lepo detinjetvo, Stop nasilju, Ne lomite nam bagrenje, pustite nas da dišemo, Stop urbanističkom nasilju, Spustite vaš ego, umesto naših drva, Ostavite nešto i „našoj“ deci, Crveni krst pripada svima, Ne damo apoteke, 4 godine – 2 fasade 5 godina 0 tržnica…, građani su sa blokade poslali poruke lokalnim vlastima o tome koliko je ugrožen njihov gradski i urbani identitet i građevinsko nasleđe.

Kuċa doktora Koloviċa, objekat pod zaštitom države je porušena za 1. maj o čemu je Danas više puta pisao, pa je današnji protest u Kragujevcu posveċen očuvanji graditeljskog nasleđa i identiteata nekadašnje Miloševe prestonice iz čijeg doba srušeno zdanje potiče.

Više vesti iz ovog grada čiatjte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari