Dačić: Beograd nema veze s naoružanom grupom u Banjskoj, ne zna ko ju je organizovao 1foto FoNet Ana Paunković

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na Radioteleviziji Vojvodine da Beograd nema veze sa naoružanom grupom koja je u nedelju vodila oružani sukob s kosovskom policijom u selu Banjskoj na severu Kosova i da ne zna ko je organizovao tu grupu, ali je ukazao da „onaj ko ih organizuje u borbi za slobodu srpskog naroda, mora da vodi računa o efektima“.

Dačić je u emisiji „Pravi ugao“ rekao da sukob u Banjskoj, u kojem je poginuo jedan albanski policajac i trojica Srba, „nije u interesu Beograda“, a da su rešenje za nastalu situaciju deeskalacija, veće prisustvo Kfora na severu Kosova i tamošnji novi izbori.

Po njegovim rečima, kosovska policija „nema pravo“ da bude na severu Kosova, jer tamošnji Srbi i Srbija ne priznaju Kosovo kao državu.

Na pitanje o tome što Priština tvrdi da je Beograd direktno organizovao i naoružao tu grupu, rekao je da ne zna ko ju je organizovao, ali da je „zvanična koncepcija“ Prištine da se za sve optuži Beograd.

Upitan da li je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić predvodio naoružanu grupu u Banjskoj, Dačić je rekao da ne može da odovori.

Takođe je rekao da ne zna da li se Radoičić leči u Beogradu, a nije direktno odgovorio na pitanje novinarke Ljubice Gojgić o video-zapisu na kojem se navodno pojavljuje Radoičić i na pitanje da li je taj zapis direktna veza naoružane grupe sa Beogradom s obzirom da se potpredsednik Srpske liste pojavljivao u društvu predstavnika vlasti Srbije.

Dačić je potom pitao zašto Srbima sa Kosova „niko ne dozvoljava da se bune a reč je o autohtonim Srbima koji imaju legitimno pravo da iskažu svoje mišljenje i nezadovoljstvo“ ponašanjem kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

„Isto pravo su imali Albanci (tokom 1990-ih godina), da formiraju svoje oružane formacije, a njihov predvodnik Hašim Tači bio je na pregovorima u Rambujeu“, rekao je Dačić.

Upitan da li bi Beograd procesuirao Radoičića ako bi se utvrdilo da je on organizovao naoružanu grupu, Dačić je pitao: „Za šta?“ i ocenio da su „na delu dvostruki standardi“.

„Kažu (vlasti u Prištini) to su teroristi i govore o teritorijalnom integritetu Kosova, a šta je sa teritorijalnim integritetom Srbije?“, rekao je Dačić i pitao „Zašto su oni (naoružani Srbi) teroristi, a OVK (Oslobodilačka vojska Kosova) su borci slobodu?“ i „Zašto su se oni (Srbi sa Kosova) uopšte organizovali?“.

Radi se, kako je rekao, o „autohtonom pokretu Srba“, ali je ukazao da je rešenje „u deeskalaciji“, u povećanju broja pripadnika Kfora na severu Kosova i u novim izborima na Kosovu.

Dačić je rekao da Srbiji nije u interesu da dolazi do gubitaka ljudskih života ni Srba ni Albanaca, i da bi bilo najbolje kada bi se ceo proces vratio na ono što je pre 10 godina postavljeno: da se dijalogom pokuša doći do normalizacije svakodnevnog života, ne ulazeći u statusna pitanja.

„A tu dolazimo do ključnog problema, a to je da Kurti uopšte ne prihvata da su pregovori statusno neutralni. Da smo se toga držali, ne bi došlo do ovih incidenata“, ocenio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari