Dačić: Digitalizacija važna sa pravljenje strategije posle kovida 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da digitalizacija ima važno mesto u pravljenju strategije za period razvoja posle pandemije kovida-19, jer se pokazalo da je u poslednjih godinu dana mnogo toga moralo da se „preseli u digitalni svet“.

Otvarajućiu Skupštini Srbije, javno slušanje na temu „Digitalizacija u Srbiji-gde smo danas“ Dačić je zahvalio Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo što su izabrali baš ovu temu, jer digitalizacija predstavlja jedan od najznačajnijih procesa i Vlada Srbije mu pridaje ogromnu važnost.

On je ocenio da su za uspeh u borbi protiv pandemije pored zdravstvenih radnika najzaslužniji stručnjaci iz IT sektora, a najbolji dokaz je kampanja vakcinacije koja ne bi bila tako uspešna bez podrške E-uprave.

„Za ovih godinu dana svet se promenio, i mi smo se promenili pa je potrebno da prepoznamo pravac tih promena i uhvatimo talas koji će nas dovesti u društvo digitalno najrazvijenijih zajednica“, rekao je Dačić na javnom slušanju.

On je istakao da je dobio više pitanja o tome da li je za vreme pandemije parlament mogao da zaseda onlajn, i da za sada ne postoje uslovi za to.

„Skupština je komplikovani sistem, ali nije loše da se o tome razmišlja jer neki parlamenti tako funkcionišu, a i spoljna politika se svela na onlajn diplomatiju“, rekao je Dačić i naglasio da će i prva aktivnost u međustranačkom dijalogu biti onlajn konferencija.

U javnom slušanju osim narodnih poslanika učestvuju i predstavnici E-uprave, Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i informatičkog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari