Dačić: Godišnjica pogroma Srba ostaje urezana u kolektivnu svest 1foto FoNet Ana Paunković

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je večeras u Beogradu da godišnjica „pogroma Srba“ ostaje duboko urezana u kolektivnu svest kao podsećanje na patnje i gubitke koje su pretrpeli sunarodnici.

„Dok odajemo počast žrtvama, poručujemo da Srbi na Kosovu i Metohiji nisu sami. Uvek ćemo nalaziti načine da zaštitimo naš narod na Kosovu i Metohiji! To je naša obaveza“, napisao je Dačić na Instagramu.

Danas se navršilo 20 godina od nereda na Kosovu i Metohiji, poznatih pod nazivom „Martovski pogrom“, tokom kojih su Albanci, najpre u Kosovskoj Mitrovici, a zatim i u drugim delovima Kosova i Metohije, ubili najmanje osmoro i proterali više od 4.000 Srba, i uništili ili oskrnavili više od 35 crkava i manastira.

„Danas se sećamo tragičnog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji, koji su albanski ekstremisti izvršili 2004. godine. Prošlo je 20 godina od ovog drugog velikog pogroma Srba posle 1999. godine, kada su Srbi bili izloženi stravičnom nasilju i progonstvu“, napisao je Dačić.

Prema njegovim rečima, 17. i 18. marta 2004. godine činjena su „najgora zlodela nad nedužnim narodom i sveštenstvom“.

„Izgubljeni su nevini životi – ubijeno je 16 Srba, na stotine je povređeno, a oko 4.000 njih je proterano, gorele su naše svetinje, srušene su naše crkve i manastiri. Uništeno je više od 1.000 kuća, crkava i manastira pred naletom albanske pošasti“, dodao je Dačić.

On je na Instagramu postavio fotografiju srpskih zvaničnika u Narodnom pozorištu gde je održana komemorativna akademija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari