Dačić i Grlić Radman učestvuju na skupu o novoj dinamici u odnosima Srbije i Hrvatske 1Foto: BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBASIC

Ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske, Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman, učestvovaće u četvrtak na konferenciji o novoj dinamici u odnosima dve zemlje koju u Beogradu organizuju Centar za spoljnu politiku i nemačka Fondacija Hans Zajdel.

Na konferenciji „Bilateralni odnosi Srbije i Hrvatske – ka novoj dinamici“, Dačić i Grlić Radman biće uvodničari, a šef hrvatske diplomatije učesnicima će se obratiti putem platforme Zoom, najavili su organizatori.

Skup u Aero klubu otvoriće predsednik beogradskog Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović i regionalni direktor Fondacije Hans Zajdel za jugoistočnu Evropu Klaus Flesinger.

Najavljena su dva panela, o značaju i prioritetima resetovanja srpsko-hrvatskih odnosa i o novim odrednicama u međusobnim odnosima.

Među panelistima su najavljeni ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, poslanik u Hrvatskom saboru Davor Ivo Štir, predsednik i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke u Saboru Milorad Pupovac, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Tvrtko Jakovina (preko Zooma), profesor Fakulteta političkih nauka u Beogardu Ivo Visković, direktor Centra za regionalizam u Novom Sadu Aleksandar Popov i drugi. ;

Razgovor o unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske Dačić i Grlić Radman počeli su 6. januara na Božićnom prijemu Srpskog narodnog veća u Zagrebu.

Dačić je tada rekao da njegov ;dolazak „predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefinisanja trenutnih odnosa Beograda i Zagreba“. „Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo da razgovaramo i dogovaramo se. Zato smo i danas ovde“, kazao je Dačić na prijemu.

To je bila njegova prva ;poseta Zagrebu od 2015, a usledila je nedugo ;pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio da se radi na „odleđivanju“ odnosa sa Hrvatskom.

Dačić i Grlić Radman ponovo su se sreli 28. januara u Subotici gde su zajedno ;bili ;i gosti tradicionalne manifestacije bunjevačkih Hrvata, uz ;Milorada Pupovca, Tomislava Žigmanova i druge zvanice.

U međuvremenu su o bilateralnim odnosima kratko razgovarali premijer Hrvatske Andrej ;Plenković ;i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji su se sreli 19. januara na marginama godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom Davosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari