Dačić i Vučić šesti put zajedno: Sve zajedničke vlade naprednjaka i socijalista 1foto: Instagram, buducnostsrbijeav

Uprkos tome što je u izbornoj noći 3. aprila predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić kritikovao koalicionog partnera Ivicu Dačića zato što je skupljao glasove na osećanjima prema Rusiji, na pomolu je šesta partnerska vlada njih dvojice.

U prvoj vladi izabranoj u julu 2012. Dačić je bio premijer, a Vučić prvi potpredsednik, koordinator službi bezbednosti i ministar policije.

Dačić je zadržao resor koji je imao i u prethodnoj vladi DS.

Njegova odluka da okrene leđa koaliciji sa Borisom Tadićem nakon čuvene rečenice i prvog izbornog kruga te godine da se možda ne zna ko će biti predsednik, ali da se zna ko će biti premijer, je ušla u političku legendu.

U toj prvoj vladi socijalisti su imali četiri ministra. Branko Ružić koji je važio za Dačićevog glavnog unutarstranačkog rivala bio je ministar bez protfelja zadužen za evroitegracije.

Ministri su još bili Slavica Đukić Dejanović, Milutin Mrkonjić, koga je prilikom rekonstrukcije 2013. zamenio Aleksandar Antić, i Žarko Obradović, koga je u rekonstrukciji zamenio Tomislav Jovanović.

Kao premijer Dačić je stavio potpis na prvi Briselski sporazum u aprilu 2013.

U drugoj vladi izabranoj u aprilu 2014. premijer je postao Aleksandar Vučić, a Ivica Dačić je napustio resor policije, pošto se prethodno odigralo više afera koje su ga dovodile u vezu sa članovima kriminalnog klana Darka Šarića.

Dačić je postao ministar spoljnih poslova, a na čelo policije dolazi dotadašnji Vučićev blizak partijski saradnik Nebojša Stefanović.

Ministri iz SPS su Snežana Bogosavljević Bošković i Aleksandar Antić.

U trećoj vladi, posle izbora 2016. kada je koalicija SNS i SPS zaokružila i lokalnu vlast u Vojovodini, i u većini gradova i opština, Dačić je zadržao resor spoljnih poslova i mesto prvog potredsednika.

Ministri iz SPS bili su Aleksandar Antić i Slavica Đukić Dejanović.

Tada se tumačilo da su socijalisti neophodni Vučićevoj SNS zbog predsedničkih izbora 2017. jer koliko god im se biračka tela poklapaju, od ključne je važnosti da imaju jednog kadnidata zbog pobede u prvom krugu.

Socijalisti, koji na izbore izlaze u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme iz Jagodine, prema tim tumačenjima, su se nalazili pred izumiranjem stranke, zbog jačanja SNS-a.

Nakon što je Vučić 2017. poslao osnivača SNS i dotadašnjeg predsednika države Tomislava Nikolića u političku penziju, kandidovao se i pobedio na predsedničkim izborima, uspostavljena je prva vlada Ane Brnabić.

U ovoj četvrtoj zajedničkoj vladi sa socijalistima, Dačić je zadržao resor spoljnih poslova i zvanje prvog potpredsednika vlade.

Tada se govorilo da je Dačić zadužen za politički deo vlade, a Brnabić za ekonomski.

Na velike međunarodne skupove, poput zasedanja UN, Dačić i Brnabić su putovali zajedno.

Dolazilo je i do javnog koškanja između njih, ali ako je i bilo ozbiljnog sukoba, u javnosti se nije ispoljio.

Ministarstvo policije je i u toj vladi zadržao Nebojša Stefanović.

Ministri iz redova socijalista bili su Aleksandar Antić i Goran Trivan.

Peta zajednička vlada izabrana u leto 2020. prozvana je i jednostranačkom zbog bojkota izbora dela opozicije predvođene Draganom Đilasom.

Vlada je svakako formirana u posebnim okolnostima, budući da su izbori bili raspisani pa odloženi na nekoliko meseci, zbog svetske korona usled koje je u Srbiji uvedeno vanredno stanje.

Osim šireg, promenio se i unutrašnji politički kontekst, pošto su krajem 2018. i početkom 2019. izbile relativno masovne demonstracije protiv Vučićeve vlasti.

Isplivao je i sukob Vučića i njegovih najbiližih saradnika sa Nebojšom Stefanovićem, koji još nije razrešen.

Ivica Dačić je ostao van ove pete vlade, napustio je resor spoljnih poslova i postao predsednik Narodne skupštine.

Budući da su zbog korone bili otkazani gotovo svi veliki međunarodni događaji i putovanja, ali i zbog težine funkcije predsednika parlamenta, ovo se nije moglo smatrati nikakvom političkom degradacijom.

Naprotiv, Dačić je kao predsednik Narodne skupštine, čim su to okolnosti dozvolile, nastavio da primenjuje i međunarodno iskustvo, i to tako što je Vučiću osigurao priznanje predsedničkih izbora koji su sledili 2022.

Sproveo je pregovore između vlasti, opozicije i Evropske unije, odnosno Evropskom parlamenta, o izbornim uslovima, koji su doveli do toga da izbori 2022. nisu osporeni.

Izborima je prethodio referendum o promenama pravosuđa, u skladu sa preporukama EU, kao uspela proba izbornog postupka.

U toj vladi iz 2020. koja je sad odlazeća, socijalisti imaju dva ministra – Novicu Tončeva, ministra bez portfelja, i Branka Ružića, ministra nauke.

U šestoj zajedničkoj vladi naprednjaka i socijalista, što je treći kabinet premijerki Ani Brnabić, Ivica Dačić je, kako je Vučić najavio, koordinator službi bezbednosti.

To ukazuje, da će se on vratiti ili u ministarstvo policije, ili će pak možda zameniti Nebojšu Stefanovića, u resoru odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari