Dačić: Intenzivan dijalog sa Francuskom 1

Prvi potpredsednik Vlade Srbija i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio jedanas u posetu ministra evropskih i inostranih poslovaRepublike Francuske Žan-Iva Le Drijana, saopštilo jeministrastvo spoljnih poslova Srbije.

Ministar Dačić istakao je da je politički dijalog Srbije i Francuske veoma intenzivan i sadržajan, kao i da je ovaposeta upravo potvrda obostrane želje da odnosi dve zemalje budu još dinamičniji i sadržajniji.

Srbija i Francuska će kao strateški partneri i istorijskisaveznici, nastaviti da, kroz prijateljski dijalog iuvažavanje obostranih interesa, doprinose unapređenju ukupne saradnje.U srdačnom razgovoru je dogovoreno da Srbija i Francuska zajednički obeleže jubilej sto godina završetka Prvogsvetskog rata i, naredne godine, 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ministar Dačić je zahvalio na podršci Francuske procesuevrointegracija Srbije, podsećajući da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji prioritet naše spoljne politike, kao i na podršci Francuske za kandidaturu Srbije za pridruženo članstvo u Međunarodnoj organizaciji frankofonije.Ministar evropskih i inostranih poslova Francuske Le Drijanje potvrdio interes Francuske da intenzivira političkidijalog i bilateralne odnose sa Srbijom.

Preneo je želju predsednika Francuske Emanuela Makrona dadođe u posetu Srbiji do kraja godine, kao i da tom prilikombude otkriven Spomenik zahvalnosti Francuskoj, na čijoj rekonstrukciji zajednički rade obe države. Istaknuto je da Francuska Srbiju vidi kao lidera u regionu,a posebno su pohvaljeni napori koje Srbija ulaže uunapređenje saradnje i očuvanje stabilnosti u regionu. Ministar Dačić uručio je francuskom kolegi reprint izdanjeknjige Jovana Cvijića iz 1918. godine „Balkansko poluostrvoi južnoevropski narodi“, kao i zlatnik posvećen našemvojskovodji Živojinu Mišiću.

Ministar Le Drijan uručio je ministru Dačiću dokument iz1915. godine, reč je o instrukciji ministra spoljnih poslovaambasadama Francuske u Londonu, Petrogradu i Rimu u vezi sapodrškom saveznika srpskoj vojsci i srpskom narodu. Nakon razgovora, ministri spoljnih poslova Srbije i Francuske su položili vence na Francuskom vojnom groblju. Popolaganju venaca, ministar Dačić je u Knjigu počasnihgostiju upisao:“Zauvek ćemo pamtiti herojstvo francuskih vojnika, koji sudaleko od svojih domova, zajedno sa srpskim borcima, dali živote za oslobođenje naše zemlje. Srbija nikad nećezaboraviti nesebičnu pomoć njenoj vojsci kada joj je bilo najteže. Taj čin ostaće zauvek svedočanstvo prijateljstva dva naroda i savezništva Srbije i Francuske, ali i nepresušni izvorinspiracije za ljubav prema slobodi. Zato Srbija voli Francusku, kao što je ona volela nas. Neka je večna slavajunacima!“, kaže se u saopštenju ministrastva spoljnih poslova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari