Dačić: Kosovski problem driblanje na malom prostoru 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Frapantno je što iz Brisela koji je bio subpotpisnik Briselskog sporazuma nema rekacije na najavu da se u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine neće govoriti o Zajednici srpskih opština (ZSO), izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je gostujući na TV Prva rekao da „niko više ne spomije ZSO“ i upitao da li to znači da uskoro niko neće spominjati ni sporazum iz Vašingtona.

Dačić je rekao da „nije nelogično“ što nije bio na potpisivanju tog sporazuma, jer se „dugo godina nije bavio time“, kao i da su njegova Vučićeva agenda „različite“.

On je rekao i da je pitao delegaciju Sjedinjenih Država koja je ove sedmice posetila Beograd i Prištinu da li su se „lepo proveli“ u Prištini gledajući spomenike Bilu Klintonu i Bulevar Džoa Bajdena, na šta su se oni, istakao je Dačić, „smejali“.

Dačić kaže da je „velika stvar“ što je Srbija došla do toga da sklapa sporazume kao što je onaj iz Vašingtona, jer je  svaki raniji odlazak u Vašington bio „rizičan“, jer se znalo šta se očekivalo od Srbije, „a sada se nije pričalo o statusu Kosova“.

On je rekao i da je bavljenje kosovskim problemom „driblanje na malom prostoru, disciplina za koju je potrebna psihička kondicija“, i da je on spreman za to.

Dačić je rekao da je Grenelova ideja da SAD i Srbija zajedno obnove Generalštab dobra, i da je dobro što se SAD posvetila „idejama sa pozitivnim odjecima“.

On je rekao i da Evropska unije „ili neće ili ne može da ima ulog gvozdene pesnice“ i da on misli da neće, poručivši da EU pre nego što počne da „deli lekcije“ mora da se osvrne na to kako je moguće da nije realizovano „ono što su oni garantovali“, pomenuvši stavku o ZSO Briselskog sporazuma.

„Priča da Priština nešto neće možete da okačite na zidne novine Vlade Kosova, oni se kao suprotstavljaju SAD, to je smešno. Ako SAD kažu da će nešto biti tako, oni  će to da prihvate, a SAD sada vide da se može doći do kompromisa“, rekao je Dačić.

Upitan za mišljenje o formiranju nove Vlade Crne Gore, Dačić je rekao da ne poznaje Zdravka Krivokapića i naglasio da se Srbija nije mešala u izbirni proces u toj zemlji, i da nije ni navijala ni poručivala nikome za koga da glasa.

On je rekao da sa druge strane nikome nije smetalo mešanje Edija Rame i Ramuša Haradinaja u izborni proces Crne Gore i pitao „đe su principi časne Crne Gore“.

Dačić je rekao da ima osećaj da u Crnoj Gori „napadaju Srbiju, Vučića i njega“ i da neki funkcioneri pobednici naročito pokušavaju „da dokažu da to nije Srbije, a to je nepotrebno, to su loše izjave“.

Upitan da komenatariše vesti sa naslovnih strana današnjih dnevnih novina da Nebojša Stefanović više neće  bti ministar policije nego odbrane ili ministar spoljnih poslova, Dačić je rekao da se „najverovatnije sigurno neće desiti ono što se pojavi na naslovnicama“.

Dačić je rekao i da Ministartvo spoljnih poslova smatra da je učešće Srbije u mirovnim misijama „plus i nema veze sa vojnom neutralnošću Srbije“.

Upitan da li bi voleo da bude i u novoj Vladi Dačić je rekao da „hoće da igra u Ligi šampiona“, dodavši da  „neće valjda da ide u drugu ligu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari