Dačić: Očekujemo da još zemalja povuče priznanje Kosova 1Foto: Fonet/AP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da se u narednom periodu može očekivati da još više zemalja povuče priznanje nezavisnosti Kosova ili saopšti da to nikada nisu učinili.

On je za RTS izjavio da će imati niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima i zemalja koje su priznale Kosovo i koji nisu.

On je kazao da sve što radi kosovska delegacija u Njujorku jeste „bruka“, jer borave po hodnicima sa propusnicama „ostali“ (others) kako bi nekoga sreli.

„Mi smo inače protestovali, jer oni zloupotrebljavaju mirovnu misiju“, kazao je Dačić i naveo da su predstavnici Prištine tražili nekoliko propusnica preko Departmana za mirovne misije kako bi ušli u sedište UN gde se održava generalna debata 73. zasedanja Generalne skupštine UN.

Ništa im ne vredi, jer njihova priča je prazna, kazao je Dačić.

Podsetio je na jučerašnju situaciju kada su kosovski predstavnici prišli marokanskom premijeru i zatim objavili tvit da je razgovarano o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

„Nazvao me odmah marokanski ministar, oni su se prenerazili, napisali demanti. Sve što rade je bruka“, naveo je Dačić.

Juče je, ističe, ministar iz Omana, a danas iz Ugande, koji su na spisku Prištine da su priznali nezavisnost Kosova, rekli da nikada to nisu učinili. Isto je rekao i ministar iz Lesota.

„Ja ću sa svima njima razgovarati. Imam zakazane razgovore sa 84 zemlje, od 193. Nije mi teško, meni je to glavna politička aktivnost. Niz bilateralnih sastanaka sa onima koji su priznali nezavisnost Kosova da tu odluku preispitaju, odnosno da oni koji nisu priznali učvrste svoj stav“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari