Dačić: Očekujemo nastavak saradnje sa SNS, već smo formirali vlast u nekim opštinama 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da očekuje nastavak saradnje SPS-a i Srpske napredne strake (SNS) i u narednom periodu, navodeći da su već formirali zajedničku vlast u nekim opštinama, i da je to u najboljem interesu Srbije.

Dačić je za TV Hepi rekao da za socijaliste formiranje nove vlade nije neko sporno pitanje jer su i pre izbora sa naprednjacima imali dogovor kako da na njima nastupe, podsetivši da saradnja dve stranke traje već deset godina.

„Formiranje vlade nije pitanje matematike već ciljeva, deset godina smo u koaliciji i postigli smo mnoge uspehe“, rekao je Dačić.

On je precizirao i da je rok da Aleksandar Vučić stupi na predsedničku dužnost „fiksni“, kao i da u Ustavu piše da zakletvu polaže pred Skupštinom Srbije.

„Vučić treba da položi zakletvu 31. maja i stupi na dužnost. Nije precizirano koji je to skupštinski saziv. Biće održana posebna sednica isključivo zbog polaganja zakletve“, rekao je Dačić.

Na pitanje o sankcijama Rusiji, on je istakao da se treba čuvati „iracionalnosti“, i da se ne sme pristupati sa aspekta „da li volimo Rusiju ili volimo Ameriku“.

On je naveo da se Srbija nije pridružila restriktivnim merama protiv Rusije i da je to „zvanično politika koju danas vodimo“.

„Ako se ta situacija bude menjala i šta se bude menjalo to je stvar za razgovore. Srbija mora da vodi računa o svom interesu i da vidi šta je u svemu tome naš interes i kad ostajemo pri ovoj odluci ili ako je menjamo“, rekao je Dačić.

On je naglasio da je „bezobrazno da se, neposredno pred susret Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina o gasu, u javnosti imputira“ da Srbija samo što nije donela odluku da uvede sankcije Rusiji.

Podsetio je i da je Vučić govorio da je pitanje sankcija moralno i političko s ozbirom na dobar odnos Rusije prema Srbiji kao i da je Srbija principijelno generalno protiv sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.